Belföld

Kihoztuk az állatot a Fideszből

Kósa Lajos gondolatait illusztrálva őrizzük meg az utókor számára.

Lófejet küldött Varga Mihály Kósa Lajosnak. Azt nem tudjuk, mit szeretett volna üzenni a nemzetgazdasági miniszter Debrecen polgármesterének ezzel a Facebookra pár hete feltöltött fotóval, pedig tényleg szeretjük az összeesküvés-elméleteket. Ami talán még ennél is aggasztóbb: maga Kósa sem tudta. Vagy nem akarta felfedni az esetleges párton belüli feszültséget. Annyira nem, hogy láthatóan nem is kívánt foglalkozni az egésszel.


„Nagy. Négylábú. Kedves. Okos. Néha harapós. Az egyik leghasznosabb állat. (…) Geg. Megsértődni rajta butaság. Én akkor is szeretem a humort, ha engem állítanak a célkeresztbe.”

Mi azonban, amikor nála jártunk, csak nem hagytuk, hogy leszálljon az állatos tematikáról. Ha már nem fejtjük meg a lófejgate-et, rávettük – és magunk is meglepődtünk, milyen keveset kellett győzködni -, hogy mondja el, milyen állat jut eszébe „Misiről”. És ha már itt tartunk, jöhet a Fidesz többi erős embere is. Meg Gyurcsány.

Az emlékezetes eszmefuttatást most külön is, illusztrálva őrizzük meg az utókornak. Íme, politikusaink és állati megfelelőjük Kósa Lajos szerint. Fején találta a szöget? Ha igen, a külső vagy a belső értékek stimmelnek inkább? Az olvasóra bízzuk a megfejtést.


„Misi?… Kutya. Agár. Magyar agár. Alkatra is stimmel. Bár nem olyan gyors, mint az angol, nem olyan szép mint az afgán agár, tudja, a hosszú szőrű, viszont kitartó, megbízható, céltudatos, sokoldalú, nagy munkabírású.”


„Viktor igazi, a szó nemes értelmében vett szürke magyar bika, az a jó másfél tonnás, kétméteres szarvterpesztésű. Hihetetlenül stabil. Ha csak áll a pusztán, már abban olyan erő lakozik, hogy messziről látni, itt nincs apelláta. Ráadásul nyugodt, nem valami másfél éves, össze-visszaszaladgáló.”


„Komondor! Igen, vérbeli komondor. Nagyon szerethető, a legnagyszerűbb magyar kutya. Elszánt, semmitől sem fél, kitartó, hűséges. Ha ő vigyázza a portát, ott senki se ki, se be. Nemes állat. És megvesztegethetetlen! Ha jól nevelték, dobhatod a cuki falatot, nem mozdul. Kutyás gazfickó legyen a talpán, aki elcsábítja.”


„Az összes állat. Gyurcsány óránként képes karaktert váltani.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik