Belföld

Homokháti ötmilliárdos szennyvízberuházás

Megoldódik Bordány, Forráskút, Üllés és Zsombó szennyvízcsatornázása és szennyvíztisztítása. A több mlliárdos beruházás alapcsövét csütörtökön, március 20-án teszik le.

Ahogy arról a Szeged24 is beszámolt, február elején írták alá a kivitelezési szerződést és március 20-án, csütörtökön, már el is indul Bordány, Forráskút, Üllés és Zsombó szennyvízcsatornázásnak és szennyvíztisztításának kiépítése. A beruházás a négy homokhátsági település 3300 háztartását és több mint 12 ezer lakosát érinti.

Az alapcsövet ünnepélyes keretek között B. Nagy László kormánymegbízott és a négy polgármester, Fodor Imre, Nagy Attila, Gyuris Zsolt és Tanács Gábor rakja le délelőtt 10 órakor, Forráskúton. A beruházás megkezdésével egy hét éve indult folyamat éri el a célját.

A projektben 88 kilométer hosszúságú gravitációs csatornát, 31 kilométernyi nyomóvezetéket és egy korszerű, napi 1200 köbméter teljesítményű szennyvíztisztítót építenek. A projekt tervezett nettó összköltsége több ötmilliárd forint, az elnyert támogatás összege valamivel több mint négymilliárd, mely az Európai Unió támogatásával a Kohéziós Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból valósul meg.

A telep az Üllést Forráskúttal összekötő út mellett, közvetlenül a tisztított vizet befogadó Dorozsmai-Halasi főcsatorna partján áll majd. A Forrás-4 Szennyvíz-Közmű Önkormányzati Társulás 2010 decemberében nyújtotta be második fordulós pályázatát Bordány, Forráskút, Üllés és Zsombó települések szennyvízcsatornásának és szennyvíztisztításának megvalósítására.

A pályázat 2011 szeptemberében támogatásban részesült, a Támogatási szerződést 2011. szeptember 26-án kötötte meg a Társulás.

A közbeszerzési törvény módosítása és az ehhez kapcsolódó közbeszerzési szakértői többletmunkák, valamint a kivitelezés elindításához szükséges tulajdonviszony-rendezés – a projektgazda társuláson kívülálló okok miatt – a tervezetthez képest jelentős csúszással értek véget.

A hosszas előkészítést követően a Veolia Water Solutions & Technologies Magyarország Zrt. mint nyertes kivitelező kezdi el most a munkát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik