Belföld

Minden Puskást einstandolna Felcsút?

A magyar labdarúgó-bajnokság legutóbbi fordulójában a Felcsút levetette a Honvéddal a Puskás-drapériát. De vajon másnak is szóltak, hogy ne használják Öcsi nevét?

„Az MLSZ előírása egyértelműen fogalmaz. Minden hazai csapatnak joga van eldönteni, hogy milyen drapériákat rakhatnak ki a stadionba kilátogató szurkolók. Ezért alkalmazkodni kell a pályaválasztóhoz” – állt a meccs után a Honvéd közleményében, nem volt mit tenni, a „Puskás, Kispest, Hungary” feliratú drapériát így „Kispest, Hungary”-ra kellett rövidíteni Puskás volt klubjánál.

Az eset után a Puskás Akadémia közleményt adott ki, amiben magyarázkodni kezdtek:

„Fölösleges bizonygatnunk, hogy a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia, azóta, hogy hét évvel ezelőtt felvette Puskás Ferenc nevét (az akkor még élő Puskás Ferenc és családja tudtával, beleegyezésével és írásbeli engedélyével), többet tett az életmű gondozásáért és az új generációkkal való megismertetéséért, mint bárki más.”

Magyarországon azonban a felcsúti labdarúgóklubon túl rengeteg más intézmény és közterület használja Puskás Ferenc nevét, megkérdeztük őket, kaptak-e megkeresést Felcsútról, váltsanak nevet.

Megálló, stadion

Puskás Ferencről a fővárosban többek között stadion és megálló is van elnevezve. A mostani Puskás stadion helyére új épül, az átadást 2017 végére, 2018 elejére tervezik.

Terítik a zöldet Felcsúton (Kép: MTI)

A Nemzeti Sportközpontoknál a Hír24 kérdésére elmondták: „az új nemzeti labdarúgó-stadion nevével kapcsolatos közönségszavazás még nem zárult le, továbbra is várjuk a szurkolók voksait a beruházást bemutató honlapon. A szavazás végeztével azonnal tájékoztatjuk a közvéleményt a végleges döntésről.” A szavazást itt lehet megtalálni, egyelőre a Puskás név vezet, pedig lehet a Nemzeti Stadionra és a Nemzeti Arénára is voksolni. Reméljük, ha Puskás nyer, nem kell majd átnevezni.

A Puskás stadion mellett van például a Puskás Ferenc Stadion metrómegálló, a Budapesti Közlekedési Központ tájékoztatása szerint hozzájuk nem érkezett a névváltoztatásra vonatkozó kérdés.

„Otromba tréfa”

A Honvéd stadion előtti utcát Kispesten Puskás Ferenc utca. Megkerestük a kerület polgármesterét, tervezik-e az utca átnevezést, akár külső nyomásra is.

„Ilyen otromba tréfát még senki nem űzött Kispest önkormányzatával és remélem nem is fog. Mi Kispesten továbbra is büszkék vagyunk a kerület világhíres díszpolgárára Puskás Ferencre és örülünk, hogy szerte a világban sokan tudják, hogy pályafutása innen, ebből a városból indult” – mondta Gajda Péter polgármester.

De az utcák nevéről nem a kerület dönt, hanem a Fővárosi Közgyűlés, de ott szűkszavúan válaszoltak:

„Az elnevezéssel, névhasználattal kapcsolatban észrevétel, tiltakozás hozzánk eddig nem érkezett. Az elnevezésről még 2007-ben döntött a Fővárosi Közgyűlés” – tudtuk meg a Főpolgármesteri Hivatal Kommunikációs Igazgatóságától.

Pub és utca külföldön

Létezik Magyarországon egy Puskás Pancho Sport Pub is, ez többek között azért is fontos, mert a felcsúti stadion neve Puskás Akadémia Pancho Aréna lesz, a Pancho név pedig elbizonytalanított minket. A pubtól azt a választ kaptuk, hogy nem kell izgulni, a „a Puskás Pancho Sport Pub-ot üzemeltető Symbol-Bp Kft szerződésben van a Puskás hagyatékot kezelő szervezettel, így ilyen kérés nem érkezett felénk.” Így könnyű.

Már majdnem kész a Pancho Aréna (Kép: pfla.hu)

Puskás Öcsi a Real Madridban vált világsztárrá, Madrid városa a mai napig jó szívvel gondol rá, ha egy turistáról megtudják a spanyol fővárosban (vagy egész Spanyolországban), hogy magyar, akkor ő már nem csak egy turista ott, hanem „Puszkasz” földije. Öcsiről pedig a spanyol fővárosban 2010-ben neveztek el utcát.

Telefonon sikerült beszélnünk a madridi polgármesteri hivatal illetékesével, akit megdöbbentett a hír, hogy a Kispest nem tehette ki a Puskás feliratot. „De Puskás mindenkié, nem?” – hüledezett, majd később hozzátette, nem kaptak megkeresést azzal kapcsolatban, hogy cseréljék le az utca nevét. „Nem is hiszem, hogy lecserélnénk, itt mindenki nagyon örül, hogy Pancho itt játszott, tiszteljük őt és büszkék vagyunk rá, hogy elnevezhettünk róla egy utcát Madridban.”

Az Akadémia nem válaszolt

Természetesen e-mailben kerestük a felcsúti klubot is, hogy megtudjuk, tervezik-e, hogy máshonnan is „levetetik” a Puskás nevet, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ. Sajnos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik