Belföld

Különleges madarak a város határában

A Vásárhelyi Természetvédők Egyesülete a hétvégén sem unatkozott. Madárgyűrűzést tartottak a nemzeti ünnepen a kubikoknál.

Nemcsak a városba, a határba is tavasz költözött. Erről ír az egyesület facebook oldalán. Megkezdték nászrepülésüket a barna rétihéják, hazatért a csilpcsalp füzike, a pacsirták, a bíbic, és a réti pityer, a tavak fölött sirályok csapkodnak.

Nádi sármány : fotó: facebook

Az egyesület sokféle madarat fogott ezen a napon a téglagyári tanösvényeknél A hálóba gabalyodott szajkó – más néven mátyásmadár – barkós cinege, függő cinege, nádi sármány, őszapó, ökörszem, de még erdei fülesbagoly is.

Hím barkós cinege : fotó: facebook

Az elbűvölő és színpompás szajkó, egyébként a madártársadalom egyik legnagyobb trollja. A Kékesen található szanatórium fenyveseiben ugyanis a turisták rendszeresen etetik a mókusokat, akik bátran szaladnak különféle magvakért az emberekhez. A nagy mennyiséget megenni azonnal nem tudják, azt gondosan elkaparják a fenyőavarban. Él azonban ott pár szajkó is, akik a magas ágakról lesik ki ezeket a helyszíneket, majd a mókus távoztával egyszerűen ellopják a csemegét.

Szajkó : fotó:facebook

Ajánlott videó

Olvasói sztorik