Belföld

Jobbikos képviselőjelölt mentelmi jogát függesztené fel az ügyszség

Mészáros Istvánt - az Új Magyar Gárda kapitányát - tavaly novemberben hallgatták ki gyanúsítottként egyesülési joggal való visszaélés miatt.

Kezdeményezte  Mészáros István képviselőjelölt mentelmi jogának felfüggesztését Dr. Polt Péter, legfőbb ügyész a Nemzeti Választási Bizottság Elnökénél – tudtuk meg hétfőn a Legfőbb Ügyészségtől. A gárdakapitányt tavaly, október 11-én egyesülési joggal visszaélés miatt hallgatta ki gyanúsítottként a Kalocsai Rendőrkapitányság, még azelőtt, hogy képviselőjelöltként nyilvántartásba vették.

Mint ismert, a Fővárosi Bíróság 2009. július 2-án jogerősen feloszlatta a Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesületet és elrendelte, hogy töröljék azt bírósági nyilvántartásból. Mindez kiterjedt az egyesület által létrehozott és működtetett Magyar Gárda Mozgalomra is. Ám a Magyar Gárda Mozgalom résztvevői „Új Magyar Gárda Mozgalom” néven ott folytatták, ahol abbahagyták. Az új szervezet – beleértve a belső szervezeti felépítését, a résztvevők személyét és a külsőséget is azonosságot, vagy lényeges hasonlóságot mutat a Magyar Gárda Mozgalommal.

Fotó: MTI/Beliczay László

Tavaly, máricus elején egy solti borospincében az Új Magyar Gárda Mozgalom összejövetelén a szervezet jelenlévő tagjai megválasztották Mészáros Istvánt, hogy legyen az országos főkapitányuk. Onnantól kezdve ő látta el a szervezet vezetésével kapcsolatos teendőket, így többek között vezetőként vett részt az augusztusi újoncavatáson.

Mészáros Istvánt a Nemzeti Választási Bizottság képviselőjelöltként 2014. március 1-i hatállyal vette nyilvántartásba,  így az Országgyűlésről szóló törvény szerint mentelmi joggal rendelkezik. Miután az ügyben eljáró Kalocsai Járási Ügyészség szembesült vele, hogya gyanúsított immár  mentelmi joggal bír, az eljárást áttette aKözponti Nyomozó Főügyészségre.

A Legfőbb Ügyészség közölte, a képviselőjelölt ellen indított eljárás csak azután folytatható, ha mentelmi jogát felfüggesztik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik