Belföld

Harmincöt új munkahely

Bővíti magyarországi gyártóüzemét az Alcoa, az új üzem építési munkálatai 2014 januárjában kezdődtek el, a befejezés várható időpontja 2015 év eleje.

Az Alcoa hárommilliárd forint értékű gyártókapacitás bővítése közvetlenül 35 új munkahelyet teremt. A kormány ehhez egymilliárd forintot biztosított uniós forrásokból. A kovácsolt alumínium keréktárcsákat előállító új üzem olyan terméket állít majd elő, amely a piacvezető Alcoa leginnovatívabb terméke. A Dura-Bright Evo felületkezeléssel ellátott keréktermékekhez komoly reményeket fűz a cégvezetés, ezért 2015 elejére megduplázzák a gyártási kapacitást Székesfehérváron.

A kamion-, busz- és tréler gyártók teljes európai piacát Magyarországról látják majd el a termékekkel. Az Alcoa a legújabb fejlesztésű, könnyű, tartós és kis karbantartási igényű tehergépjármű keréktermékei iránti európai kereslet kielégítése érdekében bővíti magyarországi gyártóüzemét.

Scott R. Kerns az Alcoa keréktermék üzletágának alelnöke kiemelte: a kovácsolt alumínium felnit 1948-ban találták fel, azóta fejlesztik és most “hatalmas újítást, egy új sztenderdet” fognak bevezetni.

Forgó Béla az Alcoa magyarországi igazgatója hangsúlyozta, hogy a cég itteni jelenléte sikertörténet. Hozzátette: a folyamatos beruházások révén a termelést mindig a magasabb hozzáadott értékű termékek felé tolták. Megjegyezte: azért fejleszt a cég Magyarországon, mert adott a stabilitás, a jó gazdasági környezet, a termelő beruházások támogatása, a vállalatokat és az egyéneket ösztönző adórendszer, valamint a szakképzett, jól motiválható magyar munkaerő.

A magyar-amerikai gazdasági együttműködés sikertörténetének újabb fejezetét írjuk – hangsúlyozta Szijjártó Péter a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára az üzembővítés alapkőletételén. Az államtitkár kiemelte, hogy az Alcoa a második legnagyobb befektetéssel rendelkező amerikai cég Magyarországon. Jelezte, hogy 2013-ra az Amerikai Egyesült Államok lett Magyarország második legfontosabb, Európán kívüli kereskedelmi partnere: tavaly a kétoldalú kereskedelmi forgalom 24 százalékkal nőtt, így most már eléri az 5,5 milliárd dollárt.

Ma 712 autóiparban érdekelt vállalat működik Magyarországon, amelyek összesen 115 707 embernek adnak munkát és éves szinten 18 milliárd eurónyi termelési értéket állítanak elő, ami a teljes magyar kibocsátás 20 százaléka – mondta Szijjártó Péter, aki szerint “akkor lehetünk igazán erősek, ha a folyamatos megújulásra képesek vagyunk”. Ezért a tavalyi 118 milliárd forintos rekordkifizetés után, 2014 és 2020 között megduplázzák a kutatás-fejlesztésekre szánt ráfordításokat, amelyek így elérik a 706 milliárd forintot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik