Belföld

Országos figyelmeztetés: támad a szélvihar

A várható viharos szél miatt vasárnap éjfélig az egész országra kiterjedő figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A figyelmeztetés Fejér, Győr-Moson-Sopron és Pest megyékre vonatkozóan másodfokú (narancsszínű). Ezekben a megyékben a várható legerősebb széllökések az óránkénti 90 kilométert is meghaladhatják. Az ország többi részére első fokú riasztás van érvényben vasárnap éjfélig – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatásából.

Szombaton eleinte folytatódik a napos, tavaszi idő, majd délután záporok kíséretében északról egy hidegfront érkezik. Már délelőttől nyugatira-északnyugatira fordul a szél és viharossá fokozódik, akár 80-90 km/órás lökések is előfordulhatnak. A viharossá fokozódó szél a talajállapot függvényében helyenként por-, vagy homokvihart okozhat.

Délen a front érkezés előtt még akár 20-21 fok is lehet. A front mögött északról-dél felé haladva várhatóan a késő délutáni, esti óráktól a szél átmenetileg veszít erejéből.

Vasárnapra cirka 6-7 fokkal gyengülhet a nappali felmelegedés. 15 megyében továbbra is viharos szélre figyelmeztet a meteorológiai szolgálat. A gyakran erősen felhős égből több helyen, több alkalommal alakulhat ki eső, zápor. Estére melegfront érkezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik