Belföld

Áramkimaradás, kidőlt fák a viharos szél miatt

A viharos szél miatt szombat kora estig országszerte csaknem kétszáz esethez riasztották a katasztrófavédelem tűzoltó egységeit - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az MTI-vel.

Hajdu Márton elmondta: jellemzően kidőlt fák és leszakadt faágak miatt kérték a tűzoltók segítségét. Több helyen a megrongálódott villanyvezetékek okoztak áramkimaradásokat. Mindemellett a tűzoltókat több mint 120 szabadtéri tűzesethez is riasztották. Sok helyütt az erős szél nehezítette a tűz körülhatárolását, oltását – mondta Hajdu Márton.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat korábban a honlapján azt írta: több mérőállomáson – Tésen, Kunmadarason, Tarcalon, Nyíregyházán és Kiskörén – is regisztráltak óránként 90 kilométernél erősebb széllökéseket. Budapesten 109 km/h-t mértek a Széchenyi hegyen.A Hármashatár-hegyen 70 kilométer per órás volt eddig a legerősebb szél – számolt be az Időkép. Martonvásár közelében porvihar volt.

Kiöntött a víz Balatonszemesen

A magyar tengerhez 70-80 kilométer/órás széllel érkezett a vihar.

Videók itt>>>

Áramkimaradás a viharos szél miatt

Nyolc településen csaknem kétezer fogyasztónál okozott áramkimaradást az erős szél és az elektromos vezetékekre dőlt fák Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – közölte a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság hivatalvezetője szombat este az MTI-vel.

Tóth Gabriella elmondta, az E.ON tájékoztatása szerint Balkány, Cégénydányád, Fehérgyarmat, Gyügye, Nagyszekeres, Szamosújlak, Zsarolyán és Nyírbátor településeken a szolgáltatás helyreállítása néhány órát vesz igénybe.
Szombat estig összesen harmincöt esetben, többségében fakidőlésekhez, megbontott háztetőkhöz riasztották a megyei tűzoltókat, két esetben pedig lakóház tűzfala dőlt meg. Lakosságvédelmi intézkedésre egyik esetnél sem volt szükség – tette hozzá Tóth Gabriella.

Két településen, a Heves megyei Ecséden és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Aggteleken kidőlt fák villanyvezetéket szakítottak le. Utóbbi településen – a megyei katasztrófavédelem közlése szerint – mintegy kétszázan maradtak áram nélkül. A helyreállítási munkálatok várhatóan az esti órákig eltarthatnak.

Több mint egy tucat riasztás a fővárosban

A viharos szél miatt Budapesten 15 helyszínre riasztották a tűzoltókat szombaton, zömében műszaki mentéshez, fakidőlésekhez kellett kivonulniuk. Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-nek elmondta, személyi sérüléssel járó balesetről nincs tudomásuk.

Közölte, a IV. kerületi Semmelweis utcában egy csaknem 20 méteres fa a villamos felsővezetékre és az utca másik oldalán lévő ház tetejére dőlt, ezt kellett a tűzoltóknak eltávolítaniuk. A VII. kerületi Almássy téren egy nyitva hagyott, nagyobb ablak üvege tört ki – jelezte Kisdi Máté.

Hozzátette: a XIII. kerületben egy ház tetejét bontotta meg a szél, lesodorva egy lemezdarabot; két tetőlemezt már a tűzoltók szedtek le.

Útlezárás

A vihar egy fát döntött az úttestre, emiatt teljes szélességében lezárták a 82-es főutat Ravazdnál – közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szombat délután az MTI-vel.

Kocsis Tünde alezredes elmondta: jelenleg mindkét irányban áll a forgalom. A közútkezelő munkatársai megkezdték az út felszabadítását.

Vigyázzon, hova parkol!

Az OKF az autóvezetőktől azt kéri, hogy a vihar idején körültekintően válasszanak helyet parkolásra, illetve a gyalogosok is fokozott figyelemmel közlekedjenek az utcán – mondta Hajdu Márton, hozzátéve: az esetleges fakidőlések és a villanyvezetékek megrongálódása miatt máshol is számítani lehet átmeneti áramszünetre.

Szombat délután egyre több járásra és Budapestre is kiadták a narancssárga, vagyis másodfokú riasztást a várható viharos szél miatt. Ezeken a területeken a következő órákban akár 90 kilométer/órát meghaladó széllökések is lehetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik