Belföld

Vona: Orbán ne üzengessen, ne legyen gyáva, álljon ki a vitára!

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2014. 03. 14. 09:27

“Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Amikor lakossági fórumokon megkérdezem, tudnak-e olyan európai országot mondani nekem az emberek, ahol a választások előtt nincs miniszterelnök-jelölti vita, akkor ingatják a fejüket. Ilyen országról – Magyarországon kívül – senki nem tud. A viccesebb kedvű jelenlévők Észak-Koreát szokták bemondani, amin a közönség jót nevet, de van ebben a nevetésben valami nagyon-nagyon keserű érzés. Ennek a keserű érzésnek pedig Ön az oka. Ne kerteljünk, ne fussunk felesleges udvariassági köröket, az, hogy Magyarországon nincs ilyen vita, annak egyedül egy oka van: maga, Miniszterelnök úr. Ön menekült el 2010-ben is a vita elől, és most is Ön próbálja – hogy stílszerű legyek – kibekkelni az időt.

Aztán azt is meg szoktam kérdezni az emberektől, mit gondolnak, miért nem akar Ön vitát. A válaszuk tízből tízszer az: mert Orbán Viktor fél. Hogy ez így van-e, nem tudom, ezt Önnek kell tudnia. Viszont azért én is látom és érzékelem a folyamatokat. Látom, hogy az Önök – és persze a szocialisták – kampánya kizárólag a sárdobálásról és mocskolódásról szól. Ellentétben a mi pozitív kampányunkkal. Amíg Önök a baloldallal egyetemben azt próbálják bebizonyítani az embereknek, hogy a másik még Önöknél is rosszabb, addig mi azon vagyunk, hogy azt bizonyítsuk be magunkról: mi vagyunk a Jobbik. Higgye el, Miniszterelnök úr, ez óriási különbség. Az embereknek elegük van a mocskolódásból. Önnek ez így jó? Nem lenne jobb végre egy programközpontú, sportszerű választási küzdelem? A hátulról becsúszásnál, a könyöklésnél menyivel szebb egy tiszta szerelés?

Azt is látom, hogy a Jobbik előretörése megrémiszti az Ön pártját és a szocialistákat is. Ilyenkor akár össze is fognak, csak hogy a Jobbikot visszaszorítsák. Az Ön egyik leghűségesebb főtanácsadója szerint Önöknek Gyurcsány Ferenc csupán rivális, de az ellenfél az én vagyok és a pártom. Ezzel sincs semmi baj, ő legalább őszinte volt. Nekem nagy megtiszteltetés, hogy azok a pártok, a Fidesz és az MSZP, amelyek együtt a magyar emberek 20 évnyi bizalmát játszották el, bennünk látják az ellenfelüket. Hozzáteszem, jól látják: mi tényleg azokat akarjuk képviselni, akik szerint az elmúlt 24 év egy kudarc, akiknek a szocialistákból és Önökből, valamint kettejük iszapbirkózásából is elegük van.

Miniszterelnök úr, én állok elébe a vitának. Állok elébe annak, hogy Önnel érveket, programpontokat, jövőképeket ütköztessek egy élő tévévita keretében. Az embereknek nagy igényük lenne rá, az Önök szavazóinak is, ebben biztos vagyok. Lehet, hogy Ön most azt mondja, ki vagyok én, hogy vitára hívom, amikor Ön már többszörös miniszterelnök, tapasztalt politikus. Igen, Ön valóban végig vezető politikusa volt az elmúlt 24 évnek, ez nem vitás. Viszont jelenleg Ön is egy miniszterelnök-jelölt és én is. Ha tetszik Önnek, ha nem, létezik egy olyan párt, amelyet Jobbiknak hívnak. Bár mindent megtettek érte, hogy ne legyen, de mi túléltük a támadásokat, az aljas és alantas támadásokat is. Nem csupán túléltük, de meg is erősödtünk általuk. Ez a párt pedig engem választott miniszterelnök-jelöltnek. Kérem, ne futamodjon meg a vita elől! Álljunk ki egymás ellen szemtől szemben, és vitassuk meg a választási programjainkat! Őszintén, tisztességgel és nyitottsággal. Képes lenne rá, Miniszterelnök úr? Várom válaszát.

Tisztelettel:

Vona Gábor”

Üzengetés helyett

Vona Gábor szerint Orbán félreérthetetlenül utalt a Jobbikra, mint olyan pártra, amely a multinacionális tőkét egy az egyben szeretné elüldözni az országból. A Jobbik miniszterelnök-jelöltje közölte: a nemzeti párt programjának alapvető eleme, célkitűzése és üzenete, hogy Magyarországon a termelő gazdaságot talpra kell állítani, termelő munkahelyeket kell létesíteni, „mert ha van munka, akkor minden van, ha nincs munka, akkor nincs semmi”. Hozzátette: ez a Jobbik programjának az origója, „minden ebből vezethető le”.

Bár a Jobbikot nem nevezte meg, de vélhetően a nemzeti pártnak üzent Orbán Viktor a Procter & Gamble második magyarországi gyárának keddi átadóján Gyöngyösön. Orbán szerint nem szabad teret engedni azoknak a gondolatoknak, politikai erőknek, amelyek teljes mértékben ellenzik a külföldi befektetéseket, mert ezek ártanak az országnak. Hozzátette: „Ha nem veszünk lottószelvényt, nem fogunk nyerni.” Vona Gábor ennek kapcsán azt mondta, hogy amit Orbán Viktor mondott Gyöngyösön, az nem igaz. Szerinte tipikus orbáni retorikai fogás, amikor az ellenfelek szájába ad olyan mondatokat, amelyeket aztán ő maga cáfol.

A Jobbik elnöke szerint a multikat differenciálni kell. Vannak értékteremtő és vannak piacfoglaló, gyarmatosító multinacionális vállalatok Magyarországon. „A kettő között különbséget kell tudni tenni, és ezen különbségek szerint kell a kormánynak a maga viszonyulását megfogalmazni a multinacionális tőkéhez” – mondta Vona. Úgy fogalmazott: a helyzet egyértelmű, aki értékteremtő munkát létesít Magyarországon, aki olyan tudást hoz ide, amelyre mi magyarok nem lennénk képesek, „azt örömmel látjuk, azt segítjük és örülünk, hogy velük együtt létesítünk magyar emberek számára munkahelyeket”. Hozzátette: „Együtt sírunk, együtt nevetünk.”

„Az a multinacionális tőke, amely azonban azért jön Magyarországra, hogy az itteni termelőkapacitásokat megfojtsa, hogy a magyar piaci lehetőségeket elvegye tőlünk és megszerezze, illetve ezáltal kiszolgáltatottá tegye Magyarországot, ő maga pedig profitszivattyúként működjön, annak természetesen nem örülünk, és az ő jelenlétüket nem tartjuk kívánatosnak” – jelentette ki Vona. Megígérte: mindent meg fognak tenni azért, hogy ezeknek a helyére magyar termelőgazdaságot tudjanak életre hívni.

Gyarmatósítók helyett magyar vállalkozásokat

A Jobbik miniszterelnök-jelöltje szerint érthető Orbán Viktor megfelelési kényszere a multik felé, hiszen „csak a multinacionális tőkével tudott stratégiai célú szerződéseket kötni az elmúlt négy évben”. A Jobbik, kormányra kerülve, a magyar emberek támogatásával, a magyar vállalkozásokkal fog stratégiai célú szerződéseket kötni. A multinacionális cégekkel kötött stratégiai szerződésekbe pedig beépítik az a pontot, amelyet a kormány elmulasztott, vagyis azt, hogy az ott dolgozó magyar emberek bérét európai szintre emelik.

Az a gazdasági szabadságharc, amit Orbán meghirdetett, az elbukott, bár Vona Gábor azt elismerte, hogy a kormány teremtette meg az ország költségvetési stabilitását. Azt sem vitatja, hogy nem volt könnyű a Gyurcsány-Bajnai kormány után. Ugyanakkor rámutatott: egy ország gazdasági függetlensége, szabadságharca nem csupán a költségvetési stabilitástól függ. „Attól még, hogy egy országnak a költségvetése stabil, attól még lehet a gazdasága gyarmatosított”. Vona szerint Magyarország most ebben a helyzetben van.

A Jobbik elnöke arról is beszélt, hogy a kormány hiába vetett ki különadókat a bankokra és a multinacionális cégekre, ezeket beépítették az áraikba, tovább terhelték a magyar társadalomra, tehát lényegében a magyar társadalmat adóztatta meg a kormány.

A Fidesznek nincs, az MSZP-nek nyolcpontos “lapocskája” van

Vona Gábor emlékeztetett rá: az Orbán-kormány jelenlegi üzenete a magyar munkavállalók számára, hogy vagy közmunkás lesz belőlük vagy elhagyják az országot. Éppen ezért szükséges termelő munkahelyeket teremteni. A Jobbik szerint a valódi termelő munkahelynek öt ismérve van: Magyarországon, magyar vállalkozások által, magyar emberek számára, tisztességes bérért, termelő munka. A nemzeti párt erre a dolgozta ki a választási programjában a Hét Vezér programot, amely bárki számára elérhető.

Vona Gábor utalt rá, hogy napok óta várják a Fidesz és az MSZP érdemi választási programját. „A Fidesz semmilyen programot nem tett le az asztalra, az MSZP pedig egy nyolcpontos lapocskával próbálja a magyar társadalom kíváncsiságát kielégíteni. Nyolc pont helyett pont nyolc évük volt arra, hogy bizonyítsanak” – jegyezte meg a Jobbik elnöke.

Vona fejen állva is vitatkozna Orbánnal

A Jobbik elnöke Orbán szavaira reagálva azt mondta: „tisztességesebb lenne, ha nem üzengetne, hanem kiállna végre a miniszterelnök-jelölti vitára”. Vona Gábor továbbra is nyitott a vitára. Annyi feltétele van, hogy minél több ember számára elérhető, élő, televíziós vita legyen. „Ha Orbán Viktor azt szeretné, hogy fejen állva folytassuk a vitát, akkor fejen fogok állni” – tette hozzá a Jobbik miniszterelnök-jelöltje.

Emlékeztetett rá, hogy Orbán 2010-ben is elmenekült a vita elől, most azonban „ne legyen gyáva, álljon ki, ne üzengessen, ne kódolja az üzeneteit”. Vona Gábor hangsúlyozta: szemtől szemben ütköztessék az érveiket, ütköztessék a programjaikat, „talán addigra Fidesz is meg tudja írni”. Utána egy sportszerű verseny végén, ahogy mondani szoktuk: győzzön a Jobbik! – zárta sajtótájékoztatóját a Jobbik elnöke és miniszterelnök-jelöltje.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.