Belföld

Francba munkával és futás ki a szabadba!

Itt a tavasz, süt a nap, tombolnak a hormonok, bennünk pedig a közszolgálatiság, ezért felszólítjuk, hogy azonnal hagyja abba a négy fal közti punnyadást és kifelé!

Abigél, Halálos tavasz, Csontváry, A Pál utcai fiúk, Egri csillagok – mi a közös ezekben a nagy sikerű magyar filmekben? Az, hogy a vácrátóti botanikus kertben forgatták őket. De az arborétumot nemcsak ezért érdemes megnézni. Ahogy a középkorú hölgy fogalmazott, akivel a Sziklakertnél találkoztam: romantikus és vadregényes egyszerre, a giccs halvány gyanúja nélkül.

A hóvirág ugyan már elnyílott, de a krókusz, a kikerics, a fekete hunyor és a kökörcsin most virágzik, az aranyvesszővel együtt. Rügyeznek a fák, a bokrok, ha a távolba meredünk, zölden vibrál minden ág, zeng a nyitnikék, mókusok rohangálnak a fűben, és akármilyen gyorsak vagyunk, nem tudjuk lefotózni őket. Próbálkozni ér, jó móka. Zölden csillog a tavak vize, tavasz illatát hozza a szél, surrog a vízimalom, csend van, a levegő tiszta, nyirkos és két óra múlva is sétálni akarunk. Ugyanitt.

Az ország legnagyobb botanikus kertjében még téli időszámítás van, a Berkenyeház sincs még nyitva (azaz 2014. április 1-jéig csak csoportokat fogadnak), így a kiállítást, valamint a kaktusz- és pozsgásházat ugyan nem, a kertet azonban megnézhetjük, naponta reggel nyolctól délután négy óráig tartanak nyitva. Március 15-én is egész nap nyitva tartanak, menjenek sétálni, kutyát ne vigyenek, mert nem lehet bevinni, ne szedjenek virágot, ne szemeteljenek, arra viszont számítsanak, hogy a friss levegőn farkaséhesek lesznek!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik