Belföld

Büntetés a panellakóknak egy 30 éves átépítés miatt Vásárhelyen

Egy oldalkosár utcai háztömb lakói fordultak panasszal a polgármesterhez Vásárhelyen. 500 érintett is lehet.

A szentesi katasztrófavédelemi kirendeltség több vásárhelyi panel tűzvédelmi felülvizsgálatát végezte el. A lakók egy február 28-i keltezésű végzést kaptak – kezdte a bonyolult ügy részletezését Almási István polgármester.

Március 31-ig minden lakástulajdonosnak meg kell szüntetnie a lakását érintő tűzvédelmi szabálytalanságot és azt igazolják is le a hatóság felé.

A most jelentkező probléma még a 70-es, 80-as évekre vezethető vissza, mondta Cseri Tamás települési képviselő, akihez szintén futott be panasz. Akkoriban csaknem minden panellakás ajtaját,a mi előtt folyosó volt, kintebb helyezték, így nyerve mintegy 3-4 négyzetmétert a lakáshoz. Cseri Tamás hozzátette, ez például saját lakásuknál is így volt, 54-ről 58-ra nőtt a lakás alapterülete így.

A várostól annak idején erről mindenki építéshatósági engedélyt kért és kapott is. A mostani tűzvédelmi felülvizsgálat szerint ez a kihelyezés szabálytalan, de a konkrét változtatásra nem tér ki. A határozat ellen kifogással nem lehet élni, és mindössze 20 napot adtak annak végrehajtására – idézte az egyik levél tartalmát Cseri.

Almási István még elmondta felháborító, méltánytalan és igazságtalan ez a döntés. Hozzátette, még a pénteki napon levélben keresi meg a témával Pintér Sándor belügyminisztert, és felszólítja a megyei katasztrófavédelmi vezetőket, adjanak választ, illetve nyugtassák meg a lakókat.

Becslések szerint 16 tömböt 500 személyt érinthet ez a határozat. A polgármester még kiemelte, a kialakult helyzetben a hivatal és a képviselőtestület kiáll a méltánytalan eljárás és büntetéssel járó határozat ellen és a lakosság érdekeit fogja képviselni. Még hozzátette, az egyik lakó elmondása szerint a katasztófavédelemtől sem kaptak kielégítő választ, ügyfélszolgálatuk is csak egy napon működik a városban, míg Szentesen két napon is, de azt sem értik, az eljárást miért a szentesieknek kellett elvégezniük Vásárhelyen.

A problémát az is tetézi, akkori tűzvédelmi előírások kevésbé voltak szigorúak, azok dokumentumai, engedélyei vélehtően nincsenek már meg a lakóknál 30 év távlatából, arról nem is beszélve, hogy sokan lehetnek olyanok akik nem mint első lakó, hanem mint későbbi lakásvásárló vettek egy ilyen lakást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik