Belföld

A város diáksága ünnepelt

március 15 fehérvár (március 15, )
március 15 fehérvár (március 15, )

Pénteken koszorúzásokkal folytatódott a március 15-hez kapcsolódó ünnepségsorozat Székesfehérváron.

A Halesz parki ’48-as emlékműnél a Gróf Széchenyi István Műszaki Szakközépiskola diákjai tisztelegtek. A diákok műsorukban felelevenítették, hogy a Halesz ligetben zajlott a szabadságharc utolsó felkelése, amikor mintegy kétezer fehérvári polgár szállt szembe a császári katonasággal 1849 augusztus 10-én.

A császári csapatok fegyverrel a kezében fogták el a fehérvári Gáncs Pált, Kutzka Mihályt, Uitz Ignácot, Varga Mihályt, Havelka Ferencet és Hübner Andrást, akik mindannyian városbeli iparosok voltak. Nekik állít emléket a Haleszben a gránitoszlopon álló turulmadár.

Fotó: ÖKK

Számos helyen tartottak megemlékezéseket és koszorúzásokat a nemzeti ünnephez kapcsolódóan. Idén már harmadik alkalommal adtak műsort a Vörösmarty Mihály Általános Iskola Farkasvermi úti Tagintézményének diákjai Szárazréten. A megemlékezést az iskola udvarán a 2011 márciusában felavatott Bem József tábornok mellszobra előtt rendezték.

A Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola diákjai a Jókai utcában, Jubál Károly emléktáblája előtt elevenítették fel a forradalmi eseményeket.

Fotó:ÖKK

A Petőfi Mozi előtt a Belvárosi I. István Középiskola Hunyadi Mátyás Tagintézménye szervezett műsort. Az Arany János utcai ház falán található tábla annak állít emléket, hogy Petőfi Sándor vándorszínész korában itt szállt meg társulatával. A 10. és 11. osztályosok zenés-verses összeállításban a szabadság témakörét járták körbe a forradalom és szabadságharc költőinek gondolatait idézve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik