Belföld

Nem finomkodtak, ettől lett hiteles

Elindulni a lejtőn, lassan araszolva, mégis egyre mélyebbre süllyedve, majd szakadékba érni, ahonnan már csak rajtunk múlik, merre indulunk – erről szól a Szabadba zárva című rövidfilm, amelyet tegnap este mutattak be először, a Petőfi Kultúrtérben.

Dávid családi élete maga a káosz, az anyja csalja az apját, aki látszólag beletörődött az áldatlan állapotba, ezzel kivívva fia megvetését. Fanni önbecsülési problémákkal küzd, érzi, hogy mennyire távol áll az okos és értelmes Dávidtól, akiből nagyvalószínűséggel valami tudós lesz vagy professzor, míg ő varrhat havi nettó negyvenért. A két szerelmes problémája különböző, a megoldás azonos: a drog, az önkívület, a felejtés.

A Szabadba zárva című alkotás – ahogy Matúz János, a film rendezője is fogalmazott – nem akarja a szemünkbe vágni, hogyan kéne élnünk, nem akar intelligens vagy okos lenni. Egyetlen célja, hogy ráébressze a fiatalokat: most kell megfordulni az úton, nehogy túl késő legyen.

A Petőfi Kultúrtérben első ízben bemutatott közel félórás előadásra az egész stáb kivonult. A kizárólag fehéráriakból álló csapat – forgatókönyv írók, rendezők, amatőr színészek – összvissz húsz óra leforgása alatt forgatták le a kisfilmet, az önkormányzat, és a Vörösmarty Színház szervezésében és támogatásával.

A 2013-ban készült alkotással igyekszünk a következő években minél több iskolába eljutni – mondta el Matuz János, aki azt is hozzá tette, az elkészítés előtt rengeteg drogos történetet meghallgattak, ráadásul a forgatókönyvet teljes mértékben fiatalok írták, ezért is sikerült ennyire hitelesre.

A dramaturg tapasztalatait is megosztotta a publikummal, elmondta: a legtöbb kábítószeres pályafutás egy csonkacsaláddal, egy nagy adag kíváncsisággal és a haverokkal kezdődik, a többi csak ráadás. Azonban mégis a legnagyobb felelőssége a szülőnek van, aki vagy nem veszi észre, vagy nem akarja észrevenni, hogy gyermeke droghoz nyúlt.

A történetbe egy halálesetet is beépített a stáb, ami – mint kiderült – az elején, még nem volt a tervek benne, de tavaly, pont a forgatás megkezdése előtt halt meg drog túladagolásban két fiatal Fehérváron, amit a rendezők és mindenki más is egy jelnek tekintett.

A kicsit sem finomkodó, tévhiteket leromboló és megrázó alkotás – még a tragikus pillanatok ellenére is – pozitívan zárul. Egészen pontosan, mégis pontatlanul: a választás lehetőségével.

Íme a film:

)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik