Belföld

Még a KGST-ben is több emberség volt, mint az EU-ban Vona szerint

Vona Gábor szerint a KGST-ben több emberség volt, mint az Európai Unióban, a KGST ideje alatt Magyarországnak legalább voltak gyárai, tudott exportálni.

Ez nem a Kádár-rendszer érdeme, hanem a mostani rendszer szégyene – tette hozzá Vona Gábor, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje. Programjukról szólva a pártelnök azt mondta, hogy a Jobbik 2010-hez képest már nemcsak kimondani tudja a problémákat, hanem megoldani is. Megjegyezte: sem az MSZP, sem a Fidesz nem méltatta arra a választókat, hogy megmondja, mit szeretne majd tenni. Vona Gábor programjuk középpontjának a megélhetést, a rendet és az elszámoltatást nevezte.

A foglalkoztatottsági adatokra vonatkozóan megjegyezte, hogy a Fidesz “statisztikát hamisít”, a közmunkaprogram pedig nem foglalkoztatáspolitika. A Jobbik szerint munkahely az, ami Magyarországon magyar embereknek magyar vállalkozások által tisztességes bérért termelő munkát nyújt – mondta. Hozzátette: Magyarországon ma két lehetőség áll az emberek előtt: vagy elmennek az országból, vagy “rabszolgák” lesznek. Közölte azt is, hogy amennyiben Magyarországon nem lesznek munkahelyek, akkor nem lesz nyugdíj. “Nem a 13. havi a kérdés, hanem lassan a 10.” – fűzte hozzá.

A pártelnök kitért arra is, hogy programjuk alapján a legalapvetőbb élelmiszerek esetében az áfakulcsot 5 százalékra csökkentenék, megváltoztatnák a nyugdíjemelés rendszerét, mert “a százalékos nyugdíjemelés igazságtalan”, s a férfiak esetében is bevezetnék 40 éves munkaviszony utáni nyugdíj lehetőségét.

A Jobbik rendre vonatkozó elképzeléseit ismertetve úgy fogalmazott, hogy “nem a statisztikákkal kell bűvészkedni, hanem rendet kell tenni”. Kitért arra is, hogy eltörölnék a mentelmi jogot, az országgyűlési képviselők esetében bevezetnék a dupla büntetést törvénysértés esetén és feloldanák a titkosításokat. Vona Gábor megismételte, szívesen áll ki egy miniszterelnök-jelölti vitára.

Fehér Zsolt, Pest megye 4-es számú választókerületének jobbikos jelöltje arról beszélt a mintegy 80-100 embert vonzó váci kitelepülésen, hogy 34 települést magában foglaló választókerületben is olyan problémák találhatók, amelyekre az elmúlt 24 évben nem sikerült megoldást kínálni, “de a Jobbik programja erre tökéletesen alkalmas”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik