Belföld

Lázár: 1070 milliárd agrárfejlesztésre

A legmodernebb technológiával épült félhektáros üvegházzal bővült egy hódmezővásárhelyi kft, amit Lázár János és Czerván György adott át.

A hódmezővásárhelyi Hódkertész Kft. és a Zöldség Farm 2008 Kft. új, 5000 négyzetméteres üvegházzal bővült. A 2008-ban alapított eddig máshektáros üvegházzal működő Zöldség Farm most 185 millió forintos, MNB és VM támogatással, fejlesztés keretében egy olyan nagylégterű, hidrokultúrás üvegházat épített, ami a legmodernebb technológiai elemeket tartalmazza.

A legmodernebb technológiával termesztik a paradicsomot

Energiaernyő, árnyékoló ernyő, függesztett termesztő berendezés, számítógépes öntözésvezérlés és klímarendszer, megújuló – termálenergiára alapozott fűtési rendszer és biológiai növényvédelem épült a Hódmezővásárhely határában fekvő telepen.

A Hódkertész Kft., mint értékesítő árualapja éves szinten 3-400 tonnával nő ezzel, és a meglévő 10 alkalmazott mellett további 3-4 fő foglalkoztatására nyílik lehetőség. Keszthelyi Krisztián a két cég ügyvezetője elmondta, évente eddig 600 tonna paradicsomot termeltek, a bővítéssel elérik az 1000 tonnát. Zömében nagyáruházakba, illetve a nagybani piacok megkerülésével kis zöldségesekbe szállítanak.

Paplanon és tőzeggyapotágyon nő a paradicsom, amit december 12-én palántáltak el, és már érik, az első nagyobb szüretet jövő héten tartják. Az új üvegházban 15 ezer, a régiben 30 ezer tő paradicsomon nő a termés egészen november végéig. A házakat termálvízzel fűtik 3 termálkörrel, alsó és középső fűtéssel, de a tetőt is fűtik, elsősorban a hóterhelés ellen. Az üvegházakban a legmodernebb technológiák mellett új módszerekkel is próbálkoznak, mondta az ügyvezető.

Termálvizet a rezsicsökkentésbe

Az ünnepélyes átadó után a résztvevők Lázár János és Czerván György államtitkárok, valamint Almási István polgármester már a Hódkertész szintén csaknem vadonatúj és korszerű csarnokában beszéltek a beruházásról és a vidéki mezőgazdaság jövőjéről.

Lázár János kiemelte, ez a beruházás az energiakérdésre is kiváló példát szolgáltat. Az itt is felhasznált termálenergia másfél éve van napirenden. A rezsicsökkentés fejlesztése, továbbgondolása lehet egy olyan döntés, hogy az ehhez hasonló termelő cégeket ne terhelje a termálvíz visszasajtolása.

A következő négy évben 1070 milliárd forintos agrárfejlesztési forrás áll majd rendelkezésre, pont az ilyen és ehhez hasonló termelő vállalkozások számára. Az első pályázati kiírások októberben látnak napvilágot, ennek feltételeit a napokban tárgyalják Brüsszellel – mondta Lázár. Hozzátette, a jövőben is a magánszemélyeket, őstermelőket, családi valamint kis és középvállalkozásokat hozzák helyzeti előnybe a mezőgazdaságban, nem pedig a nagyüzemeket.

Így hoznák helyzetbe a zöldségtermesztést

Czerván György a VM államtitkára arról beszélt, tavaly a mezőgazdaság eredményessége nagy mértékben hozzájárult a gazdasági mutatók és az össztermék növekedéséhez. Ezenbelül a zöldség és gyümölcsszektor 22 százalékkal fejlődött. Kiemelte, az ágazat fejlesztése kiemelten fontos. A tavalyi 2 és fél millió tonnás termelést 1 millió tonnával akarják növelni.

Szerencsés ez a szektor, mivel nem terhelik kvóták, az ország adottságai pedig lehetővé teszik, hogy Európában a legjobb minőségű és mennyiségű zöldség és gyümölcs teremjen. A uniós piac mellett kelet felé is elindul az agrármarketing, hangsúlyozta az államtitkár. Vietnam 90 milliós piac lehet, de Kazahsztán, Oroszország, Kína és Laosz is nagy  felvevője lehet a magyar agrártermékeknek.

További fotókat a Vásárhely24 Facebook oldalán talál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik