Belföld

Hozza-Vigye a könyveket

Ismét elindította a HOZZA-VIGYE könyvcsere akciót a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár Egyesület. Az Európában igen népszerű kezdeményezés lényege, hogy a nyilvános könyvespolcról bárki hazavihet olvasnivalót, amely helyett rögtön adományoz egy másik könyvet. Székesfehérváron immár állandó helyen, az Igézőben nyílt meg a könyvcserepont.

A Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár Egyesület először a tavaly megrendezett 84. Ünnepi Könyvhét és 12. Gyermekkönyvnapok keretében működtette a HOZZA-VIGYE könyvcserepontot, amely igen nagy népszerűségnek örvendett a könyvbarátok körében. Az Európában ismert, közkedvelt, és hazánkban is egyre népszerűbb kezdeményezés lényege, hogy az arra járók szabadon olvashassanak, és vihessenek haza magukkal könyvet, ha helyette rögtön adományoznak egy másikat, így biztosítva a könyvállomány példányszámának állandóságát.

A könyvbarátok nagy örömére Székesfehérváron, a belvárosi Basa utca 1. szám alatti Igézőben kapott állandó helyet a HOZZA-VIGYE könyvcserepont, amely bármikor felkereshető nyitvatartási időben, azaz hétfőtől szombatig 16.00-18.00 óra között, vasárnap pedig 09.00-11.00 óra között. A szervezők kérik az olvasókat, hogy olyan könyvet hozzanak magukkal, amely jó állapotban van, azaz nem szakadt és nem hiányos, a témáját illetően azonban nincs megkötés. Ha az olvasó a cserepont gyűjteményében ráakad egy tetszetős könyvre, hazaviheti a cserébe hozott könyvért. Ha az új könyvet már elolvasta és nincs szüksége rá, visszahozhatja, de akár meg is tarthatja. Több könyvet is el lehet vinni, a lényeg, hogy cserébe ugyanannyi könyvet hagyjon az olvasó a nyilvános ponton. A szervezők arra is biztatják az érdeklődőket, hogy bátran hozzák és hagyják a csereponton a felesleges könyveiket még akkor is, ha nem szeretnének mást vinni helyette, hiszen másoknak ezek a könyvek kincset érhetnek.

A HOZZA-VIGYE könyvcserepont március 15-én és 16-án, szombaton és vasárnap zárva tart, de hétfőtől ismét nyitvatartási rend szerint várja az olvasókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik