Belföld

15 éve a NATO-ban – Vetélkedő a Katonai Emlékparkban

Pakozdi-Nemzeti-Emlekhely(1)(960x640).jpg (1)
Pakozdi-Nemzeti-Emlekhely(1)(960x640).jpg (1)

A döntőben hat csapat mérte össze a tudását, a diákoknak kreatív feladványokat, játékos tesztkérdéseket és az ismereteiket is próbára tevő feladatokat kellett megoldaniuk a verseny során, amelynek végén értékes jutalmakat vehettek át.

A Magyar Atlanti Tanács, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete, a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely, az Antall József Tudásközpont és a Biztonságpolitika Portál NATO-NETto rovata szervezésében került sor arra a vetélkedőre, amely a magyar fiatalok NATO-val kapcsolatos tudását tesztelte.

Az Országgyűlés 1999. február 9-én 330 igen, 13 nem szavazattal, 1 tartózkodás mellett fogadta el a magyar NATO-csatlakozásáról, illetve az észak-atlanti szerződés szövegének kihirdetéséről szóló törvényt, amelyet június 15-én módosítottak, hogy a szervezet területi hatálya kiterjedjen a csatlakozott államok területére is. 1999. március 12-én a Missouri állambeli Independence-ben a csatlakozási okiratok ünnepélyes átadásával Magyarország, Csehország és Lengyelország a NATO teljes jogú tagja lett.

A „15 éve a NATO-ban” címmel rendezett vetélkedő döntőjébe egy online forduló után kerülhettek be a legjobb csapatok. A legjobb 6 középiskolás csapat március 12-én, Magyarország NATO-csatlakozásának 15. évfordulóján mérhette össze tudását és kreativitását a Pákozdi Katonai Emlékparkban. A legjobb középiskolás csapatoknak kreatív feladványokat, játékos tesztkérdéseket és az ismereteiket is próbára tevő feladatokat kellett megoldaniuk. A döntőben a Refisek, a NavySeal, a Harmadik Triumvirátus, a Silence, a DFG11.B és az Acsádys Ezüst Nyíl három-három fős csapat versenyzett.

Az eredményhirdetésen Vargha Tamás honvédelmi államtitikár elmondta, hogy a versenyen való részvétellel minden diák gazdagabb lett, hiszen hasznos ismeretekkel gyarapíthatta tudását. Vargha Tamás az 1999-es, Jugoszlávia elleni NATO légi csapásokra utalva felidézte, hogy 15 évvel ezelőtt – a mai helyzethez hasonlóan – szintén komoly válsággal kellett szembenéznie a szövetségnek. Elmondta, hogy a csatlakozás óta eltelt időszakban a magyar katonák a NATO elismerését vívtak ki maguknak azzal, hogy minden helyzetben erőn felül teljesítenek. Vargha Tamás kiemelte, hogy a honvédség szívesen látja a fiatalokat nemcsak hivatásos katonaként, hanem önkéntesként, tartalékosként is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik