Belföld

Titkos üzenet egy jobbikos újság hátsó oldalán?

Felületesek lennének, ennyire nemtörődömök, vagy egyszerűen ostobák? Nehezen hisszük ezt akár Vona Gáborról, mint felelős kiadóról, akár Pál Gábor, főszerkesztőről, és Laboncz Edina művészeti vezetőről is. Pedig a nevüket kizárólag ők adták a Hazai Pálya című jobbikos pártlap 2014 március-áprilisi különszámához, melynek utolsó oldalán egy társasjáték található. A rövidke, frappáns, és humoros, a végletekig kreatív játékmenet lényege, hogy büntető-jutalmazó pszichológiával neveli a játékosokat ideális Jobbik-szavazóvá.

Büntetés vagyis visszalépés jár például annak, aki nem bírja a piát, aki rezsicsökkentő fórumra jár, vagy aki ATV-t néz. Aki a szélsőséges, a rasszista és a náci szavakat ballib kontextusban használja, az egy életre kiesik a játékból.

Jutalom, vagyis előrelépés jár a munkálkodásért a gátakon, és a szomszéd néni meggyőzéséért, hogy a Barikádra fizessen elő a Népszabadság helyett, meg a cigánybűnözőzésért is.

Nem lehet azonban elmenni két jelenség mellett: ha a játékos gátépítésért jutalmul kettőt előre lép, akkor rögtön egy rezsifórumon találja magát, amiért egyet vissza kell lépni. S később: ha jutalmul előrelép a cigánybűnözés hirdetéséért, akkor máris léphet is vissza kettőt, mint notórius ATV néző!

Felületesek lennének, annyira nemtörődömök, vagy egyszerűen ostobák a játék készítői és jóváhagyói, hogy nem vesznek észre két ekkora hibát? Nem valószínű. Sokkal hihetőbben hangzik, hogy valamilyen kódolt üzenetet rejtettek el a táblán. Ha ön képes felfogni az összefüggéseket a látszólagos ellentmondások hátterében, és megfejti a Vona-kódot, kérjük árulja el a megoldást!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik