Belföld

Milliárdokat bukhat a vásárhelyi kötvényein az Erste

Az első fokú bírói döntés szerint a város nem köteles megfizetni a Zsigmondy Béla Zrt. több tízmilliós devizatartozását.

A Szegedi Törvényszék első fokon elutasította az Erste Bank Hungary Zrt. keresetét, amelyben 19,1 millió svájci frank (körülbelül 4,6 milliárd forint) megfizetését kérte a hódmezővásárhelyi, a mindszenti és a székkutasi önkormányzattól a települések korábbi vízszolgáltatójának, a Zsigmondy Béla Zrt.-nek a kötvénytartozása miatt.

Az ügy hátteréről

A vásárhelyi vízközműveket üzemeltető cég 2006-ban bocsátott ki kötvényeket a Raiffeisen Banknál. Az ebből befolyt pénzt az akkori kisebbségi tulajdonos, a Berliner Wasserbetriebe kivásárlására költötték.

2007-ben az Erste Bank megvásárolta a Zsigmondy kötvényeit, majd a cég és az új hitelező újabb értékpapír-kibocsátásról állapodtak meg 21,3 millió svájci frank névértéken.

Összeomlás

Miután a vízközmű-szolgáltatásról szóló törvény alapján a vízközművagyon a Zsigmondy Zrt. szolgáltatási területén lévő önkormányzatok tulajdonába került, az Erste kihátrált a szolgáltató finanszírozásából: felmondta a cég folyószámlahitelét, majd amikor a vállalkozásnak likviditási nehézségei támadtak, előrehozta a kamatfizetési időszakot, valamint követelte a kötvény részleges előtörlesztését –mondta el az ügy kapcsán Göbl Vilmos, a hódmezővásárhelyi önkormányzat sajtóreferense, hozzátéve a pénzintézet döntése vezethetett a vízszolgáltató gazdasági összeomlásáig, a cég jelenleg is tartó felszámolásáig.

Kié a vagyon? Kié a felelősség?

Az Erste Bank tavaly ősszel a Szegedi Törvényszékhez fordult, és kérte a bíróságtól, hogy állapítsa meg, hogy a vízközművek tulajdonjogával együtt a kötvényhez kapcsolódó jogok és kötelezettségek is átszálltak az önkormányzatokra, így kötelezze azokat – az átvett közművagyon értékének arányában – 19,1 millió svájci frank megfizetésére. A bank Vásárhelytől közel 18 millió, Mindszenttől 947 ezer, Székkutastól 243 ezer svájci frankot követelt.

A keresetet a bíróság, első fokon elutasította, egyúttal a bankot– perköltség címén – 7 millió 700 ezer forint megfizetésére kötelezte. Az ítélet nem jogerős.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik