Belföld

Milliárdokat bukhat a vásárhelyi kötvényein az Erste

Frankó Máté
Frankó Máté

2014. 03. 11. 06:00

Az első fokú bírói döntés szerint a város nem köteles megfizetni a Zsigmondy Béla Zrt. több tízmilliós devizatartozását.

A Szegedi Törvényszék első fokon elutasította az Erste Bank Hungary Zrt. keresetét, amelyben 19,1 millió svájci frank (körülbelül 4,6 milliárd forint) megfizetését kérte a hódmezővásárhelyi, a mindszenti és a székkutasi önkormányzattól a települések korábbi vízszolgáltatójának, a Zsigmondy Béla Zrt.-nek a kötvénytartozása miatt.

Az ügy hátteréről

A vásárhelyi vízközműveket üzemeltető cég 2006-ban bocsátott ki kötvényeket a Raiffeisen Banknál. Az ebből befolyt pénzt az akkori kisebbségi tulajdonos, a Berliner Wasserbetriebe kivásárlására költötték.

2007-ben az Erste Bank megvásárolta a Zsigmondy kötvényeit, majd a cég és az új hitelező újabb értékpapír-kibocsátásról állapodtak meg 21,3 millió svájci frank névértéken.

Összeomlás

Miután a vízközmű-szolgáltatásról szóló törvény alapján a vízközművagyon a Zsigmondy Zrt. szolgáltatási területén lévő önkormányzatok tulajdonába került, az Erste kihátrált a szolgáltató finanszírozásából: felmondta a cég folyószámlahitelét, majd amikor a vállalkozásnak likviditási nehézségei támadtak, előrehozta a kamatfizetési időszakot, valamint követelte a kötvény részleges előtörlesztését –mondta el az ügy kapcsán Göbl Vilmos, a hódmezővásárhelyi önkormányzat sajtóreferense, hozzátéve a pénzintézet döntése vezethetett a vízszolgáltató gazdasági összeomlásáig, a cég jelenleg is tartó felszámolásáig.

Kié a vagyon? Kié a felelősség?

Az Erste Bank tavaly ősszel a Szegedi Törvényszékhez fordult, és kérte a bíróságtól, hogy állapítsa meg, hogy a vízközművek tulajdonjogával együtt a kötvényhez kapcsolódó jogok és kötelezettségek is átszálltak az önkormányzatokra, így kötelezze azokat – az átvett közművagyon értékének arányában – 19,1 millió svájci frank megfizetésére. A bank Vásárhelytől közel 18 millió, Mindszenttől 947 ezer, Székkutastól 243 ezer svájci frankot követelt.

A keresetet a bíróság, első fokon elutasította, egyúttal a bankot– perköltség címén – 7 millió 700 ezer forint megfizetésére kötelezte. Az ítélet nem jogerős.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Kommentek

Budapest, 2017. április 17.
Kulka János színművész egy jelenetben Ujj Mészáros Károly rendező X. című skandináv típusú krimije forgatásán Budapesten 2017. április 13-án. A Magyar Nemzeti Filmalap 489 millió forinttal támogatja a thrillert, amely várhatóan 2018 első felében kerül majd a mozikba.
MTI Fotó: Kallos Bea
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.