Belföld
katasztrófavédelem verseny (katasztrófavédelem verseny)

Katasztrófavédelem elméletben

Sebestyén Lilla

2014. 03. 11. 10:14

A megyei katasztrófavédelmi Igazgatóságon rendezték meg a megyében tűzoltásvezetői feladatokat ellátó tűzoltók szakmai versenyére március 10-én.

Az egymást követő beavatkozások minden egyes alkalommal újabb kihívás elé állítják a katasztrófavédelem tűzoltóit, ezért is elengedhetetlen, hogy az irányítói feladatokat ellátók magas szintű ismeretekkel rendelkezzenek.

Egy verseny elsősorban nem is a rangsor felállításáról szól. A pozitív hozadéka, hogy mindenki felmérheti azokat a területeket, ahol fejlesztenie kell a tudását, továbbá alkalom nyílik a különböző tűzoltóságokról érkezett bajtársaknak a találkozásra. Ennek érdekében a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon megrendezték a megyében tűzoltásvezetői feladatokat ellátó tűzoltók szakmai versenyére Székesfehérváron, március 10-én – tájékoztatta a Fehérvár24-et Farkas-Bozsik Gábor megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

A megmérettetésre a megyei műveleti szolgálattól, mindhárom hivatásos, székesfehérvári-, dunaújvárosi- és sárbogárdi, három önkormányzati, bicskei-, váli- és polgárdi, valamint két létesítményi, a dunaújvárosi Dunaferr- és Papírgyár tűzoltóságairól érkeztek kollégák.

katasztrófavédelem verseny (katasztrófavédelem verseny)

A verseny három részből állt. Először egy tesztlap kitöltésével kellett megbirkózni, amelyben egyaránt megtalálhatóak voltak a jogszabályi környezetből megfogalmazott kérdések, valamint a tűzoltás taktikájára irányuló ismeretfelmérés.

A következő forduló során egy feltételezett helyszínt vázoltak a szervezők, ahol veszélyes anyagot szállító járművet ért baleset és csak információ-töredékek álltak rendelkezésre. Azonosítani kellett a veszélyes anyagot, meg kellett határozni a biztonságos távolságot, valamint a megadott koncentráció alapján meg kellett állapítani az egészségkárosító hatást. Az utolsó szint során úgynevezett erő és eszközszámítást kellett végezni.

Különböző paraméterek ismeretében kellett kiszámolni egy raktárhelyiségben keletkezett tűz által felemésztett terület nagyságát, a terjedés sebességét, és meg kellett állapítani az irányát. Ezeken felül szintén matematikai képletek segítségével kellett meghatározni a szükséges oltóvízsugarak számát és az oltóanyag mennyiségét.

A fárasztó szellemi munkát követően rövid értékelés után következett az eredményhirdetés. A Fejér Megyei katasztrófavédelmi Igazgatóság Tűzoltásvezetői Versenyének dobogósai 2014-ben:

1. helyezett:

Sudár Mihály tűzoltó zászlós, szerparancsnok
Dunaújvárosi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság

2. helyezett:

Szemler Szabolcs tűzoltó százados, szolgálatparancsnok
Sárbogárdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság

3. helyezett:

Vereb János, szolgálatvezető
ISD Dunaferr Zrt. Létesítményi Tűzoltóság

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.