Belföld

Katasztrófavédelem elméletben

katasztrófavédelem verseny (katasztrófavédelem verseny)
katasztrófavédelem verseny (katasztrófavédelem verseny)

A megyei katasztrófavédelmi Igazgatóságon rendezték meg a megyében tűzoltásvezetői feladatokat ellátó tűzoltók szakmai versenyére március 10-én.

Az egymást követő beavatkozások minden egyes alkalommal újabb kihívás elé állítják a katasztrófavédelem tűzoltóit, ezért is elengedhetetlen, hogy az irányítói feladatokat ellátók magas szintű ismeretekkel rendelkezzenek.

Egy verseny elsősorban nem is a rangsor felállításáról szól. A pozitív hozadéka, hogy mindenki felmérheti azokat a területeket, ahol fejlesztenie kell a tudását, továbbá alkalom nyílik a különböző tűzoltóságokról érkezett bajtársaknak a találkozásra. Ennek érdekében a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon megrendezték a megyében tűzoltásvezetői feladatokat ellátó tűzoltók szakmai versenyére Székesfehérváron, március 10-én – tájékoztatta a Fehérvár24-et Farkas-Bozsik Gábor megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

A megmérettetésre a megyei műveleti szolgálattól, mindhárom hivatásos, székesfehérvári-, dunaújvárosi- és sárbogárdi, három önkormányzati, bicskei-, váli- és polgárdi, valamint két létesítményi, a dunaújvárosi Dunaferr- és Papírgyár tűzoltóságairól érkeztek kollégák.

A verseny három részből állt. Először egy tesztlap kitöltésével kellett megbirkózni, amelyben egyaránt megtalálhatóak voltak a jogszabályi környezetből megfogalmazott kérdések, valamint a tűzoltás taktikájára irányuló ismeretfelmérés.

A következő forduló során egy feltételezett helyszínt vázoltak a szervezők, ahol veszélyes anyagot szállító járművet ért baleset és csak információ-töredékek álltak rendelkezésre. Azonosítani kellett a veszélyes anyagot, meg kellett határozni a biztonságos távolságot, valamint a megadott koncentráció alapján meg kellett állapítani az egészségkárosító hatást. Az utolsó szint során úgynevezett erő és eszközszámítást kellett végezni.

Különböző paraméterek ismeretében kellett kiszámolni egy raktárhelyiségben keletkezett tűz által felemésztett terület nagyságát, a terjedés sebességét, és meg kellett állapítani az irányát. Ezeken felül szintén matematikai képletek segítségével kellett meghatározni a szükséges oltóvízsugarak számát és az oltóanyag mennyiségét.

A fárasztó szellemi munkát követően rövid értékelés után következett az eredményhirdetés. A Fejér Megyei katasztrófavédelmi Igazgatóság Tűzoltásvezetői Versenyének dobogósai 2014-ben:

1. helyezett:

Sudár Mihály tűzoltó zászlós, szerparancsnok
Dunaújvárosi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság

2. helyezett:

Szemler Szabolcs tűzoltó százados, szolgálatparancsnok
Sárbogárdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság

3. helyezett:

Vereb János, szolgálatvezető
ISD Dunaferr Zrt. Létesítményi Tűzoltóság

Ajánlott videó

Olvasói sztorik