Belföld

Ijesztően sok műanyagot találtak a Dunában

Sokkal több a műanyagszemcse a folyóban, mint a halivadék.

A Bécsi Egyetem kutatói halivadékok eloszlását vizsgálták Bécs és Pozsony között, de halak helyett inkább műanyag szemcséket találtak.

A szakemberek mérései alapján ezer köbméter vízre átlagosan 317 műanyag részecske jut. A halivadékok aránya ebben a vízterületben viszont csak 275. A műanyag túlnyomó többsége ipari tevékenység során került a Dunába.

Az Environmental Pollution című szaklap szerint ez az érték megdöbbentette a tudósokat. 2010-ben és 2012-ben mért adatok is magasak voltak, ám azóta még nagyobb értéket jeleznek a szennyezettségi mutatók.

A baj azonban még ennél is nagyobb lehet, hiszen a mintákat rendszerint a part közelében vették, ahol kisebb a folyó mozgása. Elképzelhető, hogy a főáramban még nagyobb szennyeződést szállít a folyó – közölte Hubert Keckeis, a kutatás egyik vezetője az APA osztrák hírügynökségnek.

A kutatók hozzátették, hogy a mintákat fél milliméter finomságú hálóval fogták fel, így az ennél kisebb részecskék nem akadtak fenn az ellenőrzésen, úgyhogy nem kizárt, hogy még több finomabb szerkezetű műanyag törmelék hömpölyög a Duna medrében – írja az orf.at.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik