Belföld

Börtön kapott pár szem szőlő miatt egy nyugdíjas

A pozsonyi bácsi 10 centes kárt okozott, mikor megevett az egyik szupermarketben néhány szem szőlőt, fél évet kell ülnie.

Lopás és három szem szőlő elfogyasztása miatt fél éves börtönbüntetésre ítélték Rudolf Šimo pozsonyi nyugdíjast. A férfi még február végén megevett három szem szőlőt a gyümölcsös standnál egy bevásárlóközpontban, ezzel 10 cent kárt okozott. Mikor ki akart menni, a biztonsági őr megállította. Az ügy bíróságra kerül, ahol börtönre ítélték.

Bizarr, de a minimális károkozás miatt kiszabott büntetés 7000 euróba kerül az államnak. A vádirat ugyanakkor azzal érvel, hogy egy év leforgása alatt az illető már többször lopott, úgyhogy visszaesőnek minősül. Korábban tavaly áprilisban követett el hasonló bűncselekményt.

Az ügyvédek szerint Szlovákiában egy 2003-as törvénymódosítás értelmében olyan büntetéseket szabhatnak ki, amelyek az államnak anyagi ráfizetést okoznak.

Nézzünk a konkrét számok tükrébe: egy elítélt napi eltartása tavaly közel 40 euróba került, a bácsi legkevesebb 150 napot tölt majd rács mögött, mely így is 6000 euró, azaz 1 millió és 800 ezer forint – írja a Paraméter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik