Belföld

Ötödik évad a pákozdi Katonai Emlékhelyen

Fennállásának negyedik évfordulóját ünnepelte nyílt nappal, egész napos programmal és múzeumlátogatással a hétvégén Pákozdon, a Katonai Emlékpark – Nemzeti Emlékhely.

A nyitás óta eltelt időszakban a pákozdi Katonai Emlékparkban újabb és újabb emlékpontok jöttek létre, így a park ma már nemcsak 1848-49-ről szól, hanem a magyar honvédség ügyéről és történetéről – mondta L. Simon László az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának elnöke az emlékpark ötödik évadát megnyitó rendezvényen.

A politikus emlékeztetett arra, hogy a nyitást megelőző években komoly aggodalmat okozott a megye közéletében résztvevőknek a pákozdi emlékhely további sorsa. Mindenki megértette, hogy közös a felelősség, példát kell mutatni a jövő nemzedékeinek, élettel kell megtölteni a helyet, hogy kivegye részét a hazafaias nevelésből – tette hozzá. L. Simon László hangsúlyozta, hogy a Nemzeti Emlékhelyekről szóló törvény a nemzeti emlékhelyek sorába emelte Pákozdot, a cím felelősség, egyben kötelezettség is a park vezetésének. Elhangzott, hogy március 18-án felavatják az új, állandó 1848-as emlékkiállítást. A tárlat abban a kiállítótérben lesz, amelyet a kulturális kormányzat kiemeltként kezelve a Hadtörténeti Intézet és Múzeum kezelésébe adott. Közölte: a régi kiállítás helyén egy új, korszerű tárlat készül.

Görög István, a katonai emlékpark ügyvezetője elmondta, hogy egy 15 éves folyamat eredményeként jöhetett létre a nemzeti emlékhely, amely sok tízezer látogatót vonz évente, köztük sok ezer kisdiákot. Hozzátette: a fő célt teljesítették, mivel a felszámolásra ítélt emlékhelyet megmentették, és az most a haza iránti hűség erősítését szolgálja. Az állami szerepvállalással kapcsolatban megjegyezte: mindez garancia lehet a következő években a folyamatos megújulásra és a gazdag programkínálatra. Az idén több évfordulót kívánnak megünnepelni az emlékparkban, hiszen a ország NATO-tagságának 15., az első világháború 100., míg a sorkatonai szolgálat felfüggesztésének és az önkéntes haderő megalakulásának 10. évfordulója lesz 2014-ben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik