Belföld

Ötödik évad a pákozdi Katonai Emlékhelyen

Buthy Lilla
Buthy Lilla

2014. 03. 10. 10:10

Fennállásának negyedik évfordulóját ünnepelte nyílt nappal, egész napos programmal és múzeumlátogatással a hétvégén Pákozdon, a Katonai Emlékpark – Nemzeti Emlékhely.

A nyitás óta eltelt időszakban a pákozdi Katonai Emlékparkban újabb és újabb emlékpontok jöttek létre, így a park ma már nemcsak 1848-49-ről szól, hanem a magyar honvédség ügyéről és történetéről – mondta L. Simon László az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának elnöke az emlékpark ötödik évadát megnyitó rendezvényen.

A politikus emlékeztetett arra, hogy a nyitást megelőző években komoly aggodalmat okozott a megye közéletében résztvevőknek a pákozdi emlékhely további sorsa. Mindenki megértette, hogy közös a felelősség, példát kell mutatni a jövő nemzedékeinek, élettel kell megtölteni a helyet, hogy kivegye részét a hazafaias nevelésből – tette hozzá. L. Simon László hangsúlyozta, hogy a Nemzeti Emlékhelyekről szóló törvény a nemzeti emlékhelyek sorába emelte Pákozdot, a cím felelősség, egyben kötelezettség is a park vezetésének. Elhangzott, hogy március 18-án felavatják az új, állandó 1848-as emlékkiállítást. A tárlat abban a kiállítótérben lesz, amelyet a kulturális kormányzat kiemeltként kezelve a Hadtörténeti Intézet és Múzeum kezelésébe adott. Közölte: a régi kiállítás helyén egy új, korszerű tárlat készül.

Görög István, a katonai emlékpark ügyvezetője elmondta, hogy egy 15 éves folyamat eredményeként jöhetett létre a nemzeti emlékhely, amely sok tízezer látogatót vonz évente, köztük sok ezer kisdiákot. Hozzátette: a fő célt teljesítették, mivel a felszámolásra ítélt emlékhelyet megmentették, és az most a haza iránti hűség erősítését szolgálja. Az állami szerepvállalással kapcsolatban megjegyezte: mindez garancia lehet a következő években a folyamatos megújulásra és a gazdag programkínálatra. Az idén több évfordulót kívánnak megünnepelni az emlékparkban, hiszen a ország NATO-tagságának 15., az első világháború 100., míg a sorkatonai szolgálat felfüggesztésének és az önkéntes haderő megalakulásának 10. évfordulója lesz 2014-ben.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Domenico Lucano, mayor of the small Italian fishing village Riace, receives the 'Dresden Peace Award 2017' at the Semper opera in Dresden, Germany, 12 February 2017. Lucano receive the award for his committment to helping refugees. The 58-year-old man has been welcoming refugees flying from war and poverty since 1998. Photo: Arno Burgi/dpa-Zentralbild/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.