Belföld

Mesterházy visszaadja a rokkantnyugdíjat

A Máté Péter-dallal kampányoló Mesterházy Attila közlése szerint vissza fogják adni a rokkantnyugdíjasok nyugdíjjogosultságát, mert a jelenlegi járadékos rendszer megalázó.

A “kormányváltó erők” miniszterelnök-jelöltje hétfői dunaújvárosi lakossági fórumán hangsúlyozta: azért kívánnak változtatni a jelenlegi rendszeren, mert a rokkantnyugdíjasok járadékát bármikor elvehetik és csökkenthetik, ráadásul semmi olyan jogosultságuk nincs, ami a többi nyugdíjasnak jár.

Kormányváltás esetén 100 ezer forintos nyugdíjig minden nyugdíjas évi 24 ezer forint pluszpénzt fog kapni, hogy “meg tudja fizetni a gyógyszereit, mert az ez egyik legnagyobb kiadásuk” – tette hozzá.

Nyertes csoportok

Az MSZP-elnök mintegy ötszáz ember előtt elmondta, hogy öt társadalmi csoport lesz nyertes kormányváltás esetén: a gyermekek, a nők, a munkavállalók, a kis- és középvállalkozók és a nyugdíjasok. “Arra fogjuk építeni a következő kormány politikáját, hogy nekik jobb legyen. Lépésről lépésre könnyebb, kiszámíthatóbb lesz az életük, mert ők szenvedték meg az elmúlt négy évet” – fogalmazott.

Szerinte a nyugdíjasoknak tisztes megélhetés és megbecsülés jár. Megjegyezte: a nyugdíjasok az elmúlt 24 évben a baloldalra mindig számíthattak. “A következő négy évben nyugdíjkorrekció lesz, ugyanúgy fogjuk segíteni őket, ahogy minden szocialista kormány esetén jellemző volt” – mondta.

Mesterházy Attila a baloldali összefogás által közzétett nyolcpontos választási programmal kapcsolatban közölte: olyan ígéretek ezek, amelyekből kiderülnek a pártszövetség értékei, alapelvei. Elsőként említette, hogy 250 ezer új, valódi, a gazdaságban létrejövő munkahelyet teremtenek, miközben a pályakezdőknek állást vagy képzést adnak.

Ígéretcunami

Kiemelte: 100 ezer forintra emelik a nettó minimálbért úgy, hogy a munkáltatók terhei se nőjenek, mert “az európai árakhoz legyenek európai bérek is”. A mikrovállalkozások társasági adókból írhatják le a bérekre rakodó közterheket, így ha munkavállalót alkalmaznak, versenyképesebbek lehetnek és nőhet a munkahelymegtartó képességük is – fűzte hozzá.

Az ellenzéki politikus elmondta: csökkenteni fogják az alapvető élelmiszerek áfakulcsát a jelenlegi 27, illetve 18 százalékról 5 százalékra, mert “ezzel segíteni lehet a kiskeresetű családokat”.

Mesterházy Attila szerint igazságos és fenntartható rezsicsökkentés lesz, ha kormányra kerülnek: támogatni fogják a nyílászárók cseréjét, a hőszigetelést és a fűtési rendszer korszerűsítését, amitől a lakások értéke is nőni fog.

Közölte: radikálisan csökkentik, illetve megszüntetik a hosszú várólistákat, ehhez a technikai színvonalat és a feltételek biztosítani fogják.

“Felszámoljuk a gyermekéhezést, mert sok gyerek rendszeresen táplálék híján van. Nem húsz- vagy tízezret, hanem nulla éhező gyereket szeretnénk” – fogalmazott.

Mesterházy mindenkire figyel

A pártelnök kiemelte: nem érdekli őket, hogy programjuk leginkább “a politikailag nem aktívakat” támogatja. “Esélyt adunk mindenkinek, mert nem szólhat másról a tisztességes politika” – tette hozzá.

“Mindenkire oda kell figyelni, senkit nem lehet hátrahagyni. Az elmúlt négy évben tíz emberből nyolcnak csökkent az életszínvonala. A legjobban és legrosszabbul keresők között kilencszeres a különbség, ezt szeretnénk csökkenteni” – mondta.

Hangsúlyozta: olyan miniszterelnök szeretne lenni, aki minden magyar miniszterelnöke lesz, nemzetben és békében gondolkodik, és azért tesz, hogy a jobboldali honfitársak is békében, a nemzet részeként élhessenek.

Magyar András, a “kormányváltó erők” dunaújvárosi jelöltje arról beszélt a lakossági fórumon, hogy az elmúlt nyolc évben “semmi sem történt” Dunaújvárosban: 2006 óta a fideszes többségű városvezetés alatt célt tévesztett a város.
Ígéretei között említette az új kikötő megépítését, a mezőföldi öntözési rendszer kiépítését és azt, hogy az ország legmodernebb iparvárosa legyen Dunaújváros.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.