Belföld

Hivatalos: 18 országos lista lesz

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) 18 pártlistát és 13 nemzetiségi listát vett nyilvántartásba az áprilisi országgyűlési választásra, az utolsó 12 pártlistát és 2 nemzetiségi listát múlt pénteken. Utóbbiak ellen is három napon belül lehetett bírósági felülvizsgálati kérelemmel fordulni a Kúriához, ám hétfőn 16 óráig egy ilyen beadvány sem érkezett – írja az MTI.

Ez azt jelenti, hogy jogerőssé váltak a nyilvántartásba vételekről szóló NVB-határozatok, és április 6-án egy 18 pártlistát tartalmazó országos listás szavazólapot kapnak a választópolgárok az egyéni képviselők szavazólapja mellé.

A listán a következő sorrendben szerepelnek a pártlisták: Magyarországi Cigánypárt, A Haza Nem Eladó Mozgalom Párt, Seres Mária Szövetségesei, Független Kisgazda- Földmunkás és Polgári Párt, Új Dimenzió Párt, Fidesz-Magyar Polgári Szövetség-Kereszténydemokrata Néppárt, Sportos és Egészséges Magyarországért Párt, Lehet Más a Politika, Jólét és Szabadság Demokrata Közösség, Magyar Demokratikus Unió, Új Magyarország Párt, Magyar Munkáspárt, Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja, Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt, Együtt 2014, Zöldek Pártja, Összefogás Párt, Magyar Szocialista Párt-Együtt – A korszakváltók Pártja-Párbeszéd Magyarországért Párt-Demokratikus Koalíció-Magyar Liberális Párt és a Jobbik Magyarországért Mozgalom.

A nemzetiségi választóként regisztráltak saját nemzetiségük országos nemzetségi listáját és az egyéni képviselőjelöltek szavazólapját kapják kézhez, miután valamennyi országos nemzetiségi önkormányzat is állított listát. Ha legalább egy érvényes szavazat érkezik a nemzetiség országos listájára, a nemzetiség – szavazati joggal nem rendelkező – szószólót küldhet az új országgyűlésbe, de ha a megfelelő számú szavazatot is megkapja a lista, akkor kedvezményes mandátummal akár szavazati joggal rendelkező képviselőt is küldhet az Országgyűlésbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik