Belföld

Felújították a Ciszterci templom rokokó sekrestyéjét

sekrestye (sekrestye)
sekrestye (sekrestye)

Hétfőn délután szentelték újra a restaurált, fából faragott, XVIII. századi sekrestyét a Ciszterci templomban

Az egyház szerepe felértékelődik a világban, ezért a magyar kormány meggyőződése, hogy a magára találó Európában új szerepük lesz az egyházaknak – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára hétfőn, amikor átadták a székesfehérvári Nagyboldogasszony ciszterci templom megújult sekrestyéjét.

Hölvényi György hangsúlyozta, hogy a templom felújításának újabb szakasza nemcsak Székesfehérvár és a ciszterci rend ünnepe, hanem az egész nemzeté, hiszen olyan műemlék újult meg, amely egyedülálló az országban. Hozzátette: a táblaképek és a faragványok nemzeti kincsek. Kiemelte: a táblaképeken lévő szentek példaképek, mert “a mindennapokban ember- és közösségszolgálattal élték meg hitüket”.

“Ma, értékeiben elbizonytalanodott korunkban szükség van ilyen példaképekre, ezért öröm, hogy kötelességet teljesítve hozzájárulhattunk a sekrestye megújításához” – fogalmazott. Hölvényi György szavai szerint az egyház “hiteles erő, amely értékalapú közösségteremtő és -formáló erővel bír, és nem önmagára, hanem a társadalomra fordítja többletenergiáját”.

Dékány Árpád Sixtus zirci apát közölte, hogy az államtitkárság 10 millió forinttal támogatta a rekonstrukciót, míg az áfát és a sekrestye mennyezeti freskóinak felújítását az apátság fizette.

Emlékeztetett arra, hogy a sekrestye bútorzatának felújítása álom volt éveken keresztül. Reményét fejezte ki, hogy hamarosan “a szovjet hadsereg ittlétének nyomai” is eltűnhetnek a főhajóról, és gyönyörködni lehet majd a templom szépségében.

MTI fotó

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta, hogy az elmúlt évszázadokban a sekrestyében hittanosok tízezrei fordultak meg. Hozzátette: a felújítási munka folytatódni fog a templom külső rekonstrukciójával.

Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester fontosnak nevezte, hogy egy újabb épített örökséget sikerült megújítani és továbbadni a következő nemzedékeknek.

A 1756-ban felszentelt Nagyboldogasszony ciszterci templom felújítása a templombelső renoválásával kezdődött: korábban restaurálták a szentélyt, a falfestményeket, a főoltárt és a főkaput. A sekrestye rokokó bútorzatának felújítása után a homlokzat felújítása is elkezdődött. Az előkészítő munkát a város önkormányzata finanszírozta, a felújítás 40 millió forint kormányzati támogatásból és önerőből valósul meg. A homlokzat megújítása a tervek szerint május végére fejeződik be, a beruházás több mint ötvenmillió forintba kerül.

A hétfőn átadott és felszentelt sekrestye a pálos szerzetesek hagyatéka: 1764 és 1767 között készült Hyngeller János pálos szerzetes munkája nyomán. A sötétbarna, tölgyfa bútorzat a teret három oldalról övezi.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik