Belföld

Emlékparkkal pályázik Sopron az Európai Örökség címre

Az Európai Örökség díjra olyan helyszínekkel lehet pályázni, amelyek kulcsszerepet játszottak Európa, vagy az uniót létrehozó integráció történetében. A soproni képviselőtestület egyhangúlag támogatta a pályázaton való indulást.

1989. augusztus 19-én a Sopronpusztára meghirdetett Páneurópai pikniken, a vasfüggöny ideiglenes megnyitásának hírére megjelent kelet-német menekültek szétfeszítették a határkaput, majd átrohantak a szabadságot jelentő Ausztriába. Az esemény helyszíne, a Páneurópai Piknik Emlékpark ma is kedvelt turisztikai és történeti zarándokhely, melyet Sopron önkormányzata korábban pályázati források segítségével felújított.

Magyarország legfeljebb négy helyszínt javasolhat az Európai Bizottság szakértői testületének. Sopron önkormányzata megkapta a szaktárca támogató döntéséről és a pályázat továbbításáról szóló tájékoztatást – közölte Fodor Tamás.

A polgármester hozzátette: Sopron bízik a brüsszeli döntésben, hiszen a 25 évvel ezelőtti események tevőlegesen hozzájárultak Európa megosztottságának megszűntetéséhez, és ezáltal az integrációs folyamat felgyorsulásához is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik