Belföld

Uniós fejlesztések nyílt napja

városháza (városháza)
városháza (városháza)

Szakmai vezetéssel indultak két óránkét a csoportok, hogy megtekintsék a Hiemer-házat, a Városházát és a felújított Fő utcát.

A ragyogó, napsütéses tavaszi vasárnapon jó néhányan döntöttek úgy, hogy részt vesznek az Unios Fejlesztések Nyílt Napján, és szakmai vezetéssel megtekintik a város szívében elhelyezkedő, talán leggyönyörűbb építészeti alkotást, a Hiemer-Font-Caraffa épülettömböt. A nyílt napon városi séta keretében csodálhatták meg az érdeklődök az újonnan kialakított belvárosi tereket, felújított utcákat és az egyedülálló magyar fejlesztésű dekoratív „inda”- világítást, amely azonban leginkább az esti órákban és éjjel mutatja meg igazi varázsát.Székesfehérvár második alkalommal csatlakozott a programsorozathoz.

„Nagyon sokan és régóta várták már ezt a fejlesztést, ami végre megvalósult. Kiemelten büszkék lehetünk a Belváros rehabilitációjára, hiszen a Hiemer-ház felújításának harmadik ütemét követően az elmúlt évben sikerült megújítani a Fő utcát, ami így egy nagyon szép és méltó helyszíne lett Székesfehérvárnak” – mondta a város polgármestere.

Tovább fejlődhet a Belváros

A fejlesztések mintegy 1,8 milliárd forintból valósulhattak meg, ám a program a tervek szerint folytatódik. Székesfehérvár most nyújtott be egy pályázatot, amelynek pozitív elbírálása esetén tovább folytatódhat a Belváros rehabilitációja a Várkörút, a Lakatos és az Arany János utca irányában. „A fejlesztések mindig előrébb viszik a várost és generálnak újabbakat. Örömmel láthatjuk, hogy elkezdődtek a Ciszter-templom felújítási munkálatai” – emelte ki Cser-Palkovics András.

A 2013-as Szent István Emlékév egyik szimbóluma, a Belváros új közösségi térként működik, hiszen az elmúlt év augusztusában tartott ünnepélyes átadás óta a székesfehérváriak örömmel használják a Fő utcát, és szívesen mutatják meg a városba érkezőknek is. „Talán a legfontosabb visszaigazolás, hogy erre szükség volt, éppen az, ahogyan élettel telt meg a Belváros és rendezvényekkel a Hiemer-ház.” – mondta Cser-Palkovics András.

Felfedező túra

Az uniós nyílt napok programjának megnyitóját követően az érdeklődők először a Hiemer-házat tekintették meg. A Székesfehérvár szívében elhelyezkedő, talán leggyönyörűbb építészeti alkotás a Hiemer-Font-Caraffa épülettömb. Három középkori eredetű épület páratlan összeolvadása eredményezte ezt az egyedülálló középkori értéket, melyen egyaránt felfedezhetők barokk, rokokó építészeti emlékek és modernkori megoldások. A kivitelezés során az egyes feltárt épületrészek, falmaradványok, áthidalók is bemutatásra kerültek. A Hetedhét Játékmúzeum  számára kiállítótereket alakítottak ki, hogy a teljes nemzetközi jelentőségű gyűjtemény bemutatható legyen. A legtöbben eddig még csak a házasságkötő teremben jártak, így örömmel vették, hogy szakmai vezetéssel végigjárhatták a Moskovszky- és a báltermet, beléphettek az épületben található különleges hangulatú lakosztályokba, és látták a „füstös konyhát” is.

A felfedező túra a Városházán folytatódott, ahol – a közadakozásnak köszönhetően ma már Székesfehérvár tulajdonában lévő – Szent Korona hiteles másolatát és az Aba-Novák seccot nézhették meg a résztvevők. A program a Fő utcai sétával zárult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik