Belföld

Szigetvári: a Fidesz törvényt sért, a TV2 a tettestársa

Varjasi Viktor
Varjasi Viktor

social szaki. 2014. 03. 09. 15:39

Szigetvári Viktor, az Együtt-PM szövetség társelnöke szerint a szabályokat kijátszva, visszaélve a választási szabályok hirdetésre vonatkozó részével, választási csalást követ el a Fidesz, amiben tettestársa a TV2. Erről a politikus vasárnap, budapesti sajtótájékoztatóján beszélt – számolt be az MTI.

“Tömegével” jelent meg a kormányszlogen

A szabályok szerint a kereskedelmi csatornák ingyenesen felületet biztosíthatnak a politikai hirdetéseknek. A legnagyobb kereskedelmi csatornák elálltak ettől. A TV2 pedig úgy döntött: a politikai pártokat nem engedi be, de a kormányhirdetéseket befogadja – közölte.

“Kijátszva a TV-hirdetések korlátozásának szabályait” az elmúlt napokban tömegével jelent meg a Magyarország jobban teljesít kormányzati szlogen a TV2-n – mondta Szigetvári Viktor.

Ezzel kapcsolatban felidézte, hogy Molnár Csabával, a Demokratikus Koalíció alelnökével korábban feljelentést tettek, mert véleményük szerint a kormány hűtlen kezelést valósít meg, amikor egy 150 millió forintos kreatív költséggel és 650 millió forintos médiaköltéssel bevezetett kormányzati szlogent kétszer 200 ezer forintért eladta a Fidesznek és országgyűlési frakciójának.

Az Együtt-PM politikusa azt mondta: a hűtlen kezelés ügyében az ügyészség “nem nyomoz igazán serényen”, és az Állami Számvevőszék sem indít vizsgálatot. A végeredmény, hogy az ellenzéki pártok nem hirdethetnek a TV2-őn, sem ingyen, sem pénzért, “a kormánypropaganda pedig a Fidesz előnyeit visszhangozza” – tette hozzá Szigetvári Viktor.

Vizsgálják a csatorna eladását

Szigetvári Viktor Braun Róberttel, az MSZP országos választmányi tagjával közösen tartott sajtótájékoztatóján elmondta: kezdeményezésükre a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megkezdte a vizsgálódást a TV2 eladásával kapcsolatban.

Abban bíznak, hogy a versenyhatósági eljárást tisztességgel lefolytatják, és bebizonyosodik, hogy a GVH és a gazdasági versenyjog szabályait megsértő módon játszották át egy “döntő piaci befolyással rendelkező oligarcha kör kezébe a második legnagyobb magyar kereskedelmi televíziót”.

Braun Róbert arról beszélt, hogy az elmúlt egy hónapban “brutálisan”, ötvenszeresre emelkedett az állam és állami cégek – mint például a Posta, a Szerencsejáték Zrt., vagy az MVM – hirdetése a TV2-n.

A TV2-n megjelenő állami hirdetések túlsúlya tiltott állami támogatás, ezt az Európai Unió törvényei tiltják – mondta Braun Róbert, hozzátéve: ha a pontos, megbízható januári adatok a kezében lesznek, eljárást fog kezdeményezni az Európai Bizottságnál, hogy vizsgálják ki “miképpen valósulhat meg az, hogy állami pénzből magántévét vásárolnak”.
A szocialista képviselő kitért arra is, hogy pontosan még nem ismert, milyen “kényszerítés” állhat amögött, hogy piaci vállalatok is 10-100 millió forintokat költenek a csatornán való hirdetésre.

Nem tudni, hogy kormányhivatalokból, a Miniszterelnökségről hány telefon érkezik piaci szereplőkhöz, hogy csak a TV2-n költhetnek reklámpénzeket – tette hozzá.

Simon minden állítása hazugság Braun szerint

Braun Róbert elmondta azt is, hogy a TV2 eladásának ügyében a tranzakció tekintetében is újabb információk derültek ki. Braun Róbert szerint Simon Zsolt, a csatorna új tulajdonosának “minden állítása, amit a TV2 tranzakciójával kapcsolatban tett, hazugság”.

Példaként kiemelte, hogy Simon Zsolt azt mondta: a részükre nyújtott tulajdonosi hitel mögött a TV2 cég záloga áll, és ez fedezi a hitelt. Braun Róbert szerint ez nem igaz, ugyanis a TV2 könyveiből kiderül, hogy a cég ingatlanjainak, berendezéseinek, járműveinek összértéke 3,5 milliárd forint. A cég vagyonának nagyobb részét követelések, kintlevőség és a filmjogok teszik ki. Braun Róbert szerint mindezek összességében nem nyújtanak elegendő fedezetet a hitelre.

Az MSZP-s képviselő felidézte, hogy a TV2 eladásával kapcsolatban Nyerges Zsolt ügyvédeinek szerepét már aprólékosan feltárták. A másik szereplő az Unicredit Bank, amelyről továbbra sem tudni, hogy mi volt a szerepe ebben a tranzakcióban.

“Áll-e a tranzakció mögött garancia, vagy bármilyen más banki garanciavállalási eszköz, hogy a nyilvánvalóan fedezethiányos üzletet mégis finanszírozni lehessen?” – kérdezte Braun Róbert, megjegyezve: biztos benne, hogy erre a kérdésre jövő héten meglesz a válasz.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.