Belföld

Varga: Makón attól félnek, megszűnhet a kórház

A baloldali összefogás jelöltje is fórumozni kezdett Hódmezővásárhelyen, először a belvárosban járt.

Az mszp-s politikus fórumát a Belvárosi Olvasókörben bemutatkozással kezdte. Élete eddig Apátfalván, Makón és Szegeden zajlott. Civil szervezetek irányítása után 1998-tól képviselő, 2002-től pedig polgármesterként dolgozik Apátfalván. Két gyermeke mellett Varga Péter arra a legbüszkébb, hogy 8 év alatt 1300 millió fejlesztést hajtottak végre Apátfalván, úgy hogy hosszú távú hitele nem volt a falunak.

Cinikus a “vissza a munka világába”

Kijelentette, az elmúlt 4 év egyik legnagyobb hibája, hogy 4 millió ember került mélyszegénység közeli állapotba. 2011 elején, mint polgármester amikor megkapta az egységes 16 százalékos szja-val terhelt fizetését, meglepődött, mivel 15 ezerrel többet keresett, míg pénztáros munkatársa 7 ezerrel kevesebbet. Elmondta, nagyon igazságtalannak tartja, hogy másik két szerényebb fizetésű ember kárára nőtt meg például az ő jövedelme.

Emlékeztetett a négy évvel ezelőtti 1 millió munkahely ígéretére, miközben ma csak közmunka van és fél millióan pedig külföldön vállaltak munkát, de a statisztikákba mindez bekerült és az mutatja, milyen remek a foglalkoztatás. Varga hangsúlyozta, végtelenül cinikusnak tartja a Fidesz jelmondatát, “vissza a munka világába” kezdettel. A közmunka bevezetése és a rokkantnyugdíjasok felülvizsgálata helyett valódi munkahelyekre van szükség.

Úgy véli a vidék lassan elnéptelenedik, csak az idősek maradnak. Az egyre több külföldön dolgozó nemcsak a vasárnapi ebédnél hiányzik, de hiányozni fog az általuk fizetett adó, így lassan nem lesz nyugdíja az itthon maradottaknak.

Nem haragszanak, a kórházukat féltik

Az egészségügyről szólva elmondta, nincs szükség az integrációra. Makó és Vásárhely kórháza egyaránt 50-50 ezer főt lát el, a makói mégis alárendelt szerepet tölt be. 2700 millió fejlesztési pénzből 2200 Vásárhelyre 500 Makóra ment. Úgy véli az nem baj, ha a vásárhelyi kórház fejlődik, de Makón úgy érzik, telephely az ottani kórház. Így aztán jogos a félelmük, hogy egy későbbi átszervezés, változás során a kettő közül a makóit fogják bezárni.

A fórum végén, a házigazda Hernádi Gyula még elmondta, remek fórumindítót hallottak, ennek folytatása is lesz 11-én például a Kertvárosi Olvasókörbe mennek fórumozni. Ugyanakkor hozzátette, ő támogatná és jó ötletnek tartja a 50 ezer forintos egységes alapbért mindenkinek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik