Belföld

Orbán megmondta, kik mentették meg az eurót

Új eszközökre, új politikára van szükség Európában, mert a régiek válsághoz vezettek - erről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök pénteken az Európai Néppárt dublini kongresszusán, ahol azt is mondta, hogy mindehhez újító, meggyőző és bátor vezetőkre van szükség a kontinensen.

A kormányfő szerint az európai vezetőknek sikerült elkerülniük a legrosszabb forgatókönyvet: megmentették az eurót. “Értékeljük ezt a történelmi teljesítményt”, amelyre szavai szerint csak a néppárti vezetők voltak képesek. Ha ugyanis a szocialisták és a liberálisok vezették volna Európát ezekben a nehéz időkben – folytatta -, “biztosak lehetnénk benne”, hogy nem lenne többé euró. Orbán Viktor gratulált az euró megmentéséért José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság távozó néppárti elnökének.

A miniszterelnök hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Európa hozzájárulása a világ GDP-jéhez és a világkereskedelemhez évről évre csökken, vagyis romlik a versenyképessége. Ez a tény szerinte világosan mutatja a következő európai vezetés feladatát: vissza kell szerezni Európa versenyképességét, és növelni kell a kontinens szerepét a világgazdaságban, a világkereskedelemben. Ehhez pedig új eszközökre, új politikára van szükség – mert a régiek válsághoz vezettek -, valamint újító, meggyőző és bátor vezetőkre – összegezte álláspontját.

Orbán Viktor a tanácskozáson azoknak is köszönetet mondott, akik támogatták Magyarországot az elmúlt négy évben a “kommunista örökség”, a gazdasági válság és a Magyarországot támadó nemzetközi szereplők elleni harcban.

A jobbközép Európai Néppárt dublini kongresszusán a párt európai bizottsági elnöki “csúcsjelöltségére” ketten pályáznak: Michel Barnier, az uniós belső piacért felelős francia EU-biztos – akit a Fidesz is támogat – és Jean-Claude Juncker korábbi luxemburgi miniszterelnök. Korábban Valdis Dombrovskis, az előző lett kormányfő is a jelöltek között volt, ő azonban visszalépett.

A megválasztott jelölt személyét várhatóan kora délután jelentik be az ír fővárosban tartott csúcstalálkozón, amelyen jelen van mások mellett Angela Merkel német kancellár, Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök és Donald Tusk lengyel kormányfő, továbbá José Manuel Barroso, az Európai Bizottság leköszönő elnöke és Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke is.

A május végén tartandó európai parlamenti (EP-) választások nyomán újjáalakítják az Európai Bizottságot, figyelembe véve az EP-választások eredményét. A nagy európai pártcsaládok előzetesen sorra megnevezik saját csúcsjelöltjüket, akit – eredményes választási szereplés esetén – az Európai Bizottság, vagyis az unió központi javaslattevő-végrehajtó intézményének az élére szánnak.

A jelenlegi összetételű EP-ben a három legnagyobb frakciót sorrendben a jobbközép, kereszténydemokrata irányultságú néppártiak, továbbá a szocialisták, illetve a liberálisok adják. A szocialisták csúcsjelöltje Martin Schulz, az EP német elnöke, a liberálisoké pedig Guy Verhofstadt flamand politikus, volt belga miniszterelnök, a liberális EP-frakció mostani vezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik