Belföld

Már visszamenne a Sepeljev-házaspár Ukrajnába

A megváltozott ukrajnai helyzetre tekintettel nem kéri a magyarországi menekültstátust a Sepeljev házaspár, és maguk kérik, hogy adják ki őket Ukrajnának - közölte a házaspár jogi képviselője, Bősze Ferenc.

Olekszandr Sepeljevet, aki korábban ukrán képviselő volt, hazájában súlyos bűncselekményekkel gyanúsítják. A férfi tagadja bűnösségét. A házaspár jelenleg kiadatási letartóztatásban van, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) legutóbb februárban utasította el menedékkérelmüket.

Bősze Ferenc elmondta: Galina Sepeljeva és Olekszandr Sepeljev csütörtökön úgy döntött, a megváltozott ukrajnai helyzetre tekintettel nem kérik a bíróságtól a BÁH határozatának – amelyben elutasították menedékkérelmüket – a megváltoztatását. Azt a kérelmüket azonban továbbra is fenntartják, hogy a bíróság helyezze hatályon kívül a határozatot, mivel az megítélésük szerint számos valótlanságot tartalmaz.

A házaspár maga kéri kiadását Ukrajnának – mondta az ügyvéd, hozzátéve: köszönik, hogy Magyarország nyolc hónapig védelemben részesítette őket, mivel az szükséges volt ahhoz, hogy “túléljék a Janukovics-diktatúrát”.

A Sepeljev házaspárt tavaly júliusban fogták el Budapesten, ezután mindketten menekültstátusért folyamodtak, kérelmüket azonban a BÁH elutasította. A döntést a házaspár megtámadta, és a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság tavaly decemberben új eljárás lefolytatására utasította a hivatalt. A bíróság előírta a bevándorlási hivatalnak, vizsgálja meg, hogy Kanada “tényleges védelmet nyújt-e” az ukrán-kanadai kettős állampolgárságú házaspárnak, olyat, amelyet ők valóban igénybe is tudnak venni.

A BÁH február elején már másodszor hozott döntést az ügyben, és másodszor utasította el a házaspár menedékkérelmét. Akkor ügyvédjük az MTI-nek azt mondta, a BÁH határozata értékelte az ukrajnai politikai helyzetet is, és úgy fogalmazott: “a szemben álló felek felfegyverkezettsége, a halottak és sebesültek száma még nem minősül belső fegyveres konfliktusnak, s annak mértéke nem éri el azt a szintet”, amelyet a BÁH a menedékkérelem vizsgálatánál figyelembe vehetne. A házaspár akkor kezdeményezte a BÁH-határozat felülvizsgálatát a bíróságon.

Az ukrán hatóságok szerint Olekszandr Sepeljevnek köze volt a Rodovid Bank egyik volt részvényese ellen tavaly tavasszal egy Kijevhez közeli településen elkövetett merénylethez. Ismeretlenek rálőttek az üzletember autójára, a támadásban ő és sofőrje is megsérült.

Sepeljev két cikluson át parlamenti képviselő volt Julija Timosenko egykori kormányfő frakciójának tagjaként. 2010-ben kizárták, és csatlakozott a Viktor Janukovics elnök mögött álló Régiók Pártjához. A tavalyi parlamenti választásokon egyéni jelöltként indult, de nem jutott be a parlamentbe.

A volt politikust az ukrán hatóságok kétrendbeli sikkasztással is gyanúsítják. A gyanú szerint a Rodovid Bankból 2009-ben sikkasztott el több mint 220 millió hrivnyát (6,6 milliárd forint), egy másik üzletemberrel közösen pedig 315,3 millió hrivnya állami támogatást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik