Belföld

Bírósági döntés: nem gyógyszer az e-cigi patronja

Ennek értelmében szabadon árulható lehetne, az egészségügyi államtitkárság szerint azonban nem született precedensértékű döntés.

Megvan az első jogerős döntés arról, hogy nem minősül gyógyszernek az elektromos cigaretták patronja, vagyis szabadon árulható, az egészségügyi kormányzat szerint azonban egyedi döntésről van szó, a tiltás marad, a szabályszegőket börtön fenyegeti – írja a Népszabadság.

Az újság pénteki cikke szerint tévesen sorolta a Szócska Miklós vezette egészségügyi államtitkárság az e-cigarettapatront a gyógyszertörvény hatálya alá tartozó termékek körébe a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság jogerős határozata alapján.

A pert indító kisvállalkozót 2012-ben bírságolta meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), mondván, nem rendelkezett gyógyszer-forgalmazási engedéllyel a nikotinos patronok árusításához. A NAV ebben az egészségügyi államtitkárság, illetve az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) korábbi állásfoglalására támaszkodott, amely szerint a termékre a gyógyszertörvény vonatkozik.

Nem kell minősítés az árusításhoz

A kisvállalkozó fellebbezett, mire a kerületi bíróság most jogerősen megsemmisítette az adóhivatal határozatát, kimondva, hogy az e-cigaretta árusítható az OGYI minősítése nélkül is, a vállalkozónak pedig visszajárnak az elkobzott patronok és az akkor kiszabott bírság is.

A bíróságok a korábbi eljárásokban rendre az adóhatóságnak adtak igazat.

Az egészségügyi államtitkárság szerint azonban nem született precedensértékű döntés. Érvelésük szerint a bírósági döntések csak az adott adóhatósági eljárásra vonatkoznak – írja az újság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik