Belföld

Orbánban bíznak, mert ügyes

Sík Endre a hetilapnak azt mondta: nagy vitát kiváltó kutatásuknak, amely brutális Fidesz vezetést mért, ugyanúgy 3 százalék a hibahatára. A rejtőzködőkre is kíváncsiak voltak, minél pontosabb adatokat akartak, ezért erőszakot tettek azokon, akik nem szoktak válaszolni. Politikai kérdésekkel orientálták őket, tudomásukra hozták, mennyire fontos, hogy mindegyikre válaszoljanak névtelenül.

„Futballhasonlattal élve, a csoportmérkőzések során hasznos a statisztika, a trendelemzés, figyelni kell arra, hogyan játszottak korábban a csapatok, mert a továbbjutási esélyt illetően következtetések vonhatók le belőle. Ám ha a kiesésért megy a meccs, mit sem ér a trendelemzés. Az a fontos, hogy adott csapat éppen akkor milyen erős. Az egyenes kiesési szakaszban minden azon múlik, hogy ki a jobb.”

A Tárki pillanatfelvételt készített, de ezt a kérdezési technikát ők sem tartják jónak, visszatérnek az eredeti módszerhez. A kutató szerint az mindenesetre beigazolódott, hogy a Fidesz is relatíve nagyobb erővel rendelkezik az amorf rejtőzködő tömegben. Őket nem lepte meg az eredmény, mert régóta mondják, hogy az emberek nem csak félelemből nem válaszoltak. Azt viszont ők sem tudták, hogy az Összefogásnak ennyire nem jött be a közös platform.

Sík Endre szerint az ellenzéki szövetségnek nincs esélye nyerni, hacsak nem következik be elementáris változás. „Nem lehet mást mondani, mint azt, hogy a Fidesz nyer, ráadásul a mandátumelosztás is neki kedvez.” Az emberek leváltanák ugyan a kormányt, de nincs kivel.

„A válaszok abba az irányba mutatnak, hogy a megkérdezetteknek úgy általában nem tetszik a világ. Miért is tetszene? De Orbánban akkor is bíznak, mert ügyes.”  Noha a választók 39 százaléka kettest adott a kormánynak, ők sem buktatták meg, csak nem szeretik. „De a kormányfő nem azt akarja, hogy szeressék, hanem azt, hogy nyerjen.”  További részletek a csütörtökön megjelent Figyelőben.

Egy hete a Tárki azt mérte, hogy kiugróan, 9 százalékponttal nőtt a kormánypártok támogatottsága a teljes népességen belül. A Fidesz-KDNP-t januárban a teljes népesség 29 százaléka, februárban 38 százaléka támogatta. A baloldalt most először nem pártonként, hanem az Összefogás közös listájaként kérdezték. Januárban külön, pártonként kérdeztek rá az MSZP, az Együtt 2014 – PM és a Demokratikus Koalíció támogatottságára, a három párt összesített eredménye 21 százalék volt. Februárban már az Összefogás támogatottságát mérték, amely szintén 21 százalékot tett ki.

“Orbán Viktort sokkal inkább tartják (38 százalék) a legalkalmasabb miniszterelnök-jelöltnek, mint Mesterházy Attilát (14 százalék).” A Fidesz-KDNP-nek kedvező politikai hangulat tehát kevésbé a kormányzattal való elégedettséggel, mint inkább az ellenzékkel való elégedetlenséggel függ össze – vélték a Tárki kutatói.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik