Belföld

Moziba kerülnek Szent István bazilikájának maradványai

köztársaság mozi (köztársaság mozi, várkörút, )
köztársaság mozi (köztársaság mozi, várkörút, )

Látványraktárt alakítanak ki a Köztársaság Moziban.

A február 26-án megalakult Árpád-ház Program célja egy Szent István király városához méltó nemzeti emlékhely és látogatóközpont kialakítása. Ennek helyszínéül Székesfehérvár Önkormányzata a Koronázó tér 3. számú épületet javasolja, az egykori Köztársasági Moziban pedig a jelenleg méltatlan körülmények között tárolt kőmaradványok kaphatnak helyet egy látványraktárban.

Zarándokhely

A Nemzeti Emlékhely ezáltal igazi zarándokhellyé válhat, és 2022-ben az Árpád-ház európai rangjához méltó módon ünnepelhetjük meg az Aranybulla kiadásának 800., illetve 2038. augusztus 15-én Szent István halálának 1000. évfordulóját.

Az Árpád-házi királyok uralkodása idején már meghonosodott a szentek és az ereklyék tisztelete, és Székesfehérvár már akkor fontos központja volt az európai kultúrának. Éppen ezért fontos, hogy megszületett a kormány döntése az Árpád-ház programról és ennek megvalósítására létrejött egy irányító testület. Az Árpád-ház Programban Székesfehérvárnak kiemelt szerepe van, ami egy kiemelt felelősséget is jelent a város számára. Erről Cser-Palkovics András beszélt a Köztársaság Mozi épülete előtt megtartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

„ A Koronázó tér 3. felújításával, egy új megközelítési lehetőséget biztosítunk a Nemzeti Emlékhelynek. Megszűnik az a méltatlan állapot, hogy a vendégek közvetlenül a szarkofág mellett lépnek be a területre, valamint a modern technika adta lehetőségekkel. A belvárosi műemlék épület felújításával egyébként azt a rehabilitációs folyamatot is folytatni tudnánk, amely a Hiemer-ház felújításával kezdődött, és amelyhez szerencsére többen csatlakoznak, példa erre a ciszter templom mostani megújulása” – mondta el Cser-Palkovics András.

Fotó: ÖKK

A Köztársaság Mozi is megmenekül

„A királyi bazilika építőkövei ma még méltatlan körülmények között vannak. Egy olyan látványraktárat alakítanánk ki, amely látogatható és lehetőséget adna a kövek méltó bemutatására. Ez egy kis múzeum, egy állandó kiállítás lehetne, és az állagmegóvást is biztosítaná ez a felújított épület. Önkormányzatunk számára fontos, hogy miközben körvonalazódnak a Nemzeti Emlékhellyel kapcsolatos hosszú távú elképzelések, addig ezt a két, néhány éven belül megvalósítható fejlesztés megtörténjen az Árpád-ház Program keretében Székesfehérváron.”

A Köztársaság Mozi épületével kapcsolatos tervek jól beleillenek a Várkörút felújításába, egy szép funkcióval gazdagodhat így ez a középület – erősítette meg Vargha Tamás.

Egymilliárd forint a keret

A kormány a tervezési költségekre már biztosította a keretet, ám a jelenlegi ismeretek és a szerint egymilliárd forint körüli összeg szükséges a két épület felújítására, a kiállítási terek kialakítására és a kövek szakszerű átszállítására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik