Belföld

Láthatatlan gyilkos folyik a csapokból

150 olyan település van még mindig Magyarországon, ahol annyira arzénos a víz, hogy nem is iható. Néhány éve még 300 volt.

Ezekben a falvakban lajtos kocsi jár, tasakos vizet isznak, aki pedig nem vigyáz, nagy valószínűséggel beteg lesz. A daganatos betegségek kialakulása ugyanis gyakran éppen az arzénon múlik. Péterfi Judit riportja.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!

Az arzén – pro és kontra

Az arzén a legmérgezőbb hatású félfém. Ez az egyetlen olyan világszerte széles körben előforduló természetes anyag, amelynek rákkeltő hatása egyértelműen bizonyított. A hosszan tartó vagy nagy mennyiségű arzénterhelés hatására – a többi közt – tüdőrák, bőrrák, veserák vagy fejlődési rendellenességek alakulhatnak ki. Az ivóvízzel bevitt arzén ráadásul az egész emésztőrendszert megterheli, ezért a magas arzéntartalmú vizet fogyasztó lakosság körében gyakrabban fordul elő gyomor-, máj-, hólyag- és vastagbélrák is. Az arzén forralással sem távolítható el az ivóvízből, így a főtt ételekben is benne marad.

A világban különösen Délkelet-Ázsiában szenvednek tőle, ahol az arzénkoncentráció jóval magasabb, mint az itthoni (határértéken felüli) mennyiség.

Ugyanakkor Kínában már 2000 éve gyógyszerként használják az arzént, a leukémia kezelésében bizonyult igen hatásosnak, mert olyan fehérjéket támad meg, amelyek fenntartják a rákot.

A 19. században Európában is elterjedt orvosság volt, de könnyű volt túladagolni – állítólag Jane Austin írónő sem autoimmun betegségben halt meg, mint azt sokáig gondolták, hanem arzénmérgezésben.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik