Belföld

Képviselőink a számok tükrében – első rész

Frankó Máté
Frankó Máté

2014. 03. 06. 07:00

Összegeztük a megyei honatyák munkáját. Ki, miről, mennyit beszélt a parlamentben a 2010-2014-es ciklusban.

A 2010-es országgyűlési választások után 14 Csongrád megyei képviselő kapott széket az Országházban. Heten egyéni indulóként heten területi, illetve országos listáról jutottak a parlamentbe. Az áprilisi választáshoz közeledve összegeztük a Csongrád megyei honatyák munkáját. Ki, miről, mennyit beszélt az elmúlt három és fél évben a T. Házban. A képviselőket két csoportra osztva, ábécé sorrendben mutatjuk be.

B. Nagy László

B Nagy László (b nagy lászló)Forrás: MTI/Rosta Tibor

A Csongrád megyei kormánymegbízott 2010-ben országos listáról jutott a parlamentbe. Tagja a Gazdasági és informatikai bizottságnak, a Közbeszerzési és vállalkozásszabályozási, valamint az elmúlt nyolc év kormányzati intézkedéseit vizsgáló albizottságnak. A 2010-2014-es ciklusban eddig háromszor szólalt fel a T. Házban, és alig több mint nyolc percet beszélt képviselőtársaihoz. Legutoljára egy kétperces felszólalás keretében hallatta a hangját 2012-ben. A kormánymegbízott tavaly az Alaptörvény negyedik módosításával, idén a Nemzeti Emlékezet Bizottságának tagjelöltjeivel kapcsolatban nyújtott be egy, illetve két önálló képviselői indítványt.

Bodó Imre

Bodó Imre (bodó imre, képviselő, parlament, parlament, )Forrás: MTI/Soós Lajos

A Csongrád megye 1-es számú kerület képviselője 2010-ben két, később listáról ugyancsak a parlamentbe jutó politikust utasított maga mögé a választáson. 2012-ben a Szegedi Járási Hivatal vezetője lett. Kisebb-nagyobb rendszerességgel vett részt tevékenyen az üléseken. Tiszasziget volt polgármestere 158 percet beszélt az elmúlt közel négy évben. A ciklus első felében környezetvédelmi és agrárkérdésekhez, 2012-től a költségvetési vitákhoz szólt hozzá.

Bohács Zsolt

Bohács Zsolt (bohács zsolt, parlament)Forrás: MTI/Beliczay László

Az ötszörös kenuvilágbajnok négy évvel ezelőtt, Botka Lászlót, a szocialista párt második legerősebb politikusát szorította maga mögé a szavazófülkékben. A jogász végzettségű volt sportoló képviselőként három évig tagja volt az Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottságnak, illetve jelenleg is elnöke az Országgyűlés Sport- és turizmusbizottságának. Tizenkétszer szólalt fel. Összesen körülbelül egy órát beszélt. Részt vett az új Büntető Törvénykönyv általános vitájában, de szót kért cégjogi és társaságjogi kérdésekben, valamit sport ügyekben is.

Botka László

Botka László (botka lászló, )Forrás: MTI/Illyés Tibor

Szeged polgármestere 2010-ben pártja területi listájáról nyert mandátumot, ugyanakkor jelenleg ő az egyetlen szocialista politikus, aki megyei jogú várost irányíthat. Helyi hivatali kötelezettségei mellett 22-szer szólalt fel a T. Házban, emellett négy önálló indítványt nyújtott be. Gyakran vitt megyei témákat a parlament elé. Még 2010-ben kormányzati elhatározást sürgetett a lézerközpont ügyében, de korteskedett az M43-as szegedi elkerülőjének díjmentessé tételéért, valamint, azért, hogy a szúnyogirtás állami feladat maradjon. Az elmúlt két és fél évben szót emelt a helyi önkormányzatokról szóló törvény, valamint az iskolák állami fenntartásba vétele ellen is.

Farkas Sándor

Farkas Sándor (farkas sándor)Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A szentesi honatya jelenleg negyedik ciklusát tölti az Országgyűlésben. Az elmúlt másfél évtizedben elsősorban mezőgazdasági és környezetvédelmi kérdésekkel foglalkozott. Tagja a parlament agrárbizottságának. Ellenzéki politikusként volt igazán aktív felszólaló. Míg 2002 és 2006 között közel ötvenszer beszélt képviselőtársaihoz, az elmúlt három és fél évben mindössze 17-szer. Az agrárszakember tavaly, a bizottsági üléseken, de a patkóban is többször síkra szállt az új földtörvény mellett, 2012-ben pedig egy másfél percbes beszédben javaslatot tett a dél-alföldi csíramálé hungarikummá minősítésére.

Kalmár Ferenc

Kalmár Ferenc (kalmár ferenc, )Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A brassói származású, szegedi fizikus-villamosmérnök volt az egyik legaktívabb megyei képviselő. 2010. májusa óta 20 önálló és több mint 100 nem önálló indítvány adott be. Összesen hetvenegyszer kért szót a parlamentben, és így közel 4 órát beszélt. Élharcosa volt a kettős állampolgárság bevezetésének, de szót emelt szinte valamennyi Európában élő nemzeti kisebbség jogaiért. Volt véleménye az árfolyamrögzítésről és a rezsicsökkentésről is.

Lázár János

Forrás: MTI/Földi Imre

Hódmezővásárhely volt polgármestere 2002-ben indult először az országgyűlési választásokon. Azóta minden választási évben ő kapott mandátumot a térsége képviseletére. A ciklus első két évében a Fidesz frakcióvezetője volt. 2012-óta Miniszterelnökséget vezető államtitkár, a 2013-as tisztújítón a Fidesz alelnökévé választották. Tagja a parlament Honvédelmi és rendészeti bizottságának. Több mint száz alkalommal szólalt fel a Házban. Képviselői szerepkörben kilencvenszer. Részt vett szinte minden jelentősebb törvényjavaslat általános vitájában. A parlament 2010-es megalakulása óta 75 önálló és több mint 200 módosító indítványt nyújtott be. Szorosan kötődik a nevéhez többek közt a trafiktörvény, a választási rendszer átalakításáról szóló jogszabály, valamint az Alkotmánybíróság jogkörét csökkentő rendelkezés is. Szülővárosával kapcsolatban, a parlamenten keresztül két támogatást a Református Ótemplom megóvására, és a helyi tejtermelők megsegítésére. Sürgette a Balogh Imsi Sporcsarnok megnyitását, valamint a vásárhelyi elkerülő munkálatainak megkezdését is.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.