Belföld

Képviselőink a számok tükrében – első rész

Összegeztük a megyei honatyák munkáját. Ki, miről, mennyit beszélt a parlamentben a 2010-2014-es ciklusban.

A 2010-es országgyűlési választások után 14 Csongrád megyei képviselő kapott széket az Országházban. Heten egyéni indulóként heten területi, illetve országos listáról jutottak a parlamentbe. Az áprilisi választáshoz közeledve összegeztük a Csongrád megyei honatyák munkáját. Ki, miről, mennyit beszélt az elmúlt három és fél évben a T. Házban. A képviselőket két csoportra osztva, ábécé sorrendben mutatjuk be.

B. Nagy László

Forrás: MTI/Rosta Tibor

A Csongrád megyei kormánymegbízott 2010-ben országos listáról jutott a parlamentbe. Tagja a Gazdasági és informatikai bizottságnak, a Közbeszerzési és vállalkozásszabályozási, valamint az elmúlt nyolc év kormányzati intézkedéseit vizsgáló albizottságnak. A 2010-2014-es ciklusban eddig háromszor szólalt fel a T. Házban, és alig több mint nyolc percet beszélt képviselőtársaihoz. Legutoljára egy kétperces felszólalás keretében hallatta a hangját 2012-ben. A kormánymegbízott tavaly az Alaptörvény negyedik módosításával, idén a Nemzeti Emlékezet Bizottságának tagjelöltjeivel kapcsolatban nyújtott be egy, illetve két önálló képviselői indítványt.

Bodó Imre

Forrás: MTI/Soós Lajos

A Csongrád megye 1-es számú kerület képviselője 2010-ben két, később listáról ugyancsak a parlamentbe jutó politikust utasított maga mögé a választáson. 2012-ben a Szegedi Járási Hivatal vezetője lett. Kisebb-nagyobb rendszerességgel vett részt tevékenyen az üléseken. Tiszasziget volt polgármestere 158 percet beszélt az elmúlt közel négy évben. A ciklus első felében környezetvédelmi és agrárkérdésekhez, 2012-től a költségvetési vitákhoz szólt hozzá.

Bohács Zsolt

Forrás: MTI/Beliczay László

Az ötszörös kenuvilágbajnok négy évvel ezelőtt, Botka Lászlót, a szocialista párt második legerősebb politikusát szorította maga mögé a szavazófülkékben. A jogász végzettségű volt sportoló képviselőként három évig tagja volt az Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottságnak, illetve jelenleg is elnöke az Országgyűlés Sport- és turizmusbizottságának. Tizenkétszer szólalt fel. Összesen körülbelül egy órát beszélt. Részt vett az új Büntető Törvénykönyv általános vitájában, de szót kért cégjogi és társaságjogi kérdésekben, valamit sport ügyekben is.

Botka László

Forrás: MTI/Illyés Tibor

Szeged polgármestere 2010-ben pártja területi listájáról nyert mandátumot, ugyanakkor jelenleg ő az egyetlen szocialista politikus, aki megyei jogú várost irányíthat. Helyi hivatali kötelezettségei mellett 22-szer szólalt fel a T. Házban, emellett négy önálló indítványt nyújtott be. Gyakran vitt megyei témákat a parlament elé. Még 2010-ben kormányzati elhatározást sürgetett a lézerközpont ügyében, de korteskedett az M43-as szegedi elkerülőjének díjmentessé tételéért, valamint, azért, hogy a szúnyogirtás állami feladat maradjon. Az elmúlt két és fél évben szót emelt a helyi önkormányzatokról szóló törvény, valamint az iskolák állami fenntartásba vétele ellen is.

Farkas Sándor

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A szentesi honatya jelenleg negyedik ciklusát tölti az Országgyűlésben. Az elmúlt másfél évtizedben elsősorban mezőgazdasági és környezetvédelmi kérdésekkel foglalkozott. Tagja a parlament agrárbizottságának. Ellenzéki politikusként volt igazán aktív felszólaló. Míg 2002 és 2006 között közel ötvenszer beszélt képviselőtársaihoz, az elmúlt három és fél évben mindössze 17-szer. Az agrárszakember tavaly, a bizottsági üléseken, de a patkóban is többször síkra szállt az új földtörvény mellett, 2012-ben pedig egy másfél percbes beszédben javaslatot tett a dél-alföldi csíramálé hungarikummá minősítésére.

Kalmár Ferenc

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A brassói származású, szegedi fizikus-villamosmérnök volt az egyik legaktívabb megyei képviselő. 2010. májusa óta 20 önálló és több mint 100 nem önálló indítvány adott be. Összesen hetvenegyszer kért szót a parlamentben, és így közel 4 órát beszélt. Élharcosa volt a kettős állampolgárság bevezetésének, de szót emelt szinte valamennyi Európában élő nemzeti kisebbség jogaiért. Volt véleménye az árfolyamrögzítésről és a rezsicsökkentésről is.

Lázár János

Forrás: MTI/Földi Imre

Hódmezővásárhely volt polgármestere 2002-ben indult először az országgyűlési választásokon. Azóta minden választási évben ő kapott mandátumot a térsége képviseletére. A ciklus első két évében a Fidesz frakcióvezetője volt. 2012-óta Miniszterelnökséget vezető államtitkár, a 2013-as tisztújítón a Fidesz alelnökévé választották. Tagja a parlament Honvédelmi és rendészeti bizottságának. Több mint száz alkalommal szólalt fel a Házban. Képviselői szerepkörben kilencvenszer. Részt vett szinte minden jelentősebb törvényjavaslat általános vitájában. A parlament 2010-es megalakulása óta 75 önálló és több mint 200 módosító indítványt nyújtott be. Szorosan kötődik a nevéhez többek közt a trafiktörvény, a választási rendszer átalakításáról szóló jogszabály, valamint az Alkotmánybíróság jogkörét csökkentő rendelkezés is. Szülővárosával kapcsolatban, a parlamenten keresztül két támogatást a Református Ótemplom megóvására, és a helyi tejtermelők megsegítésére. Sürgette a Balogh Imsi Sporcsarnok megnyitását, valamint a vásárhelyi elkerülő munkálatainak megkezdését is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik