Belföld

Jubileumra készül a zirci apátság

zirci apátság (zirci apátság, )
zirci apátság (zirci apátság, )

A közeljövőben hagyományos ciszter termékek, sör és sajt is készül az apátság berkein belül.

Kétszáz éves önállóságára emlékezik a zirci apátság orgonakoncertekkel, hangversenyekkel, író-olvasó találkozókkal, irodalmi programokkal – jelentették be sajtótájékoztatón a zirci apátságban szerdán.

Dékány Á. Sixtus apát arról beszélt, hogy a ciszterci rend számos, egymást követő évfordulós eseményei között talán legkiemelkedőbb az 1814-es év meghatározó történéseiről való megemlékezés.

Az említett esztendőt megelőző időszakban ugyanis I. Ferenc király a legtöbb apátságot, köztük a pilisit és a pásztóit is helyreállította, ezúttal egyesített formában, majd 1812-ben Dréta Antal zirci perjelre bízta a vezetésüket.

A heinrichaui apátság 1810-ben történt feloszlatása és apátjának 4 évvel később bekövetkezett halála után Dréta Antalt zirci apáttá is kinevezte a király, így ekkortól, azaz 1814-től a zirci apátok hármas, Zirc-Pilis-Pásztó apáti címét viselték, ami a zirci apátság önállósodását jelentette.

Dréta Antal küldetése az ifjúsággal való foglalkozás volt, és mivel a rend Székesfehérváron, Budán, Pécsen és Egerben is működtet iskolát, az ünnepség szlogenje is az: 200 év az ifjúság szolgálatában.

Az apát elmondta: a jelentkezők száma iskoláikba folyamatosan nő, ezért fizikai, szellemi értelemben vett iskolafejlesztéseket terveznek és valósítanak meg.

Megemlítette, hogy a zirci arborétum tulajdonjogának visszaadása a 2013-as év eleji kormánydöntés alapján folyamatban van, a zirci angolkert üzemeltetését pedig az idén februártól szintén az apátság vette át. A zirci apátsági látogatóközpontban a nyitást követő nyolc hónapban a látogatók száma meghaladta a 18 ezer főt – ismertette a központ ügyvezetője.

Ring Júlia beszélt arról is, hogy a 200 éves évfordulós programsorozat során orgonakoncertek, hangversenyek, író-olvasó találkozók, versünnep, templomok éjszakája, kamaraszínházi estek, lelkiségi előadás-sorozat várja az érdeklődőket.

Ciszter sör és sajt

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a közeljövőben hagyományos ciszter termékek – sör és sajt – előállítására készülnek, ezzel párhuzamosan az apátság fenntartásában működő intézményeknél több pályázat megvalósítása van folyamatban: a budai, valamint a székesfehérvári gimnáziumok esetében energetikai korszerűsítés, a pécsi gimnáziumban a természettudományos labor fejlesztése, továbbá Pécsett és Baján zarándokszállás kialakítása történik. Az említett beruházások összértéke mintegy másfél milliárd forint.

Megújulnak a templomok

Mindezek mellett a rend nagy hangsúlyt fektet a plébániai hitéletét jelentő templomainak felújítására és restaurálására, így például Egerben, Pécsett és Székesfehérváron.

A sajtótájékoztatón bemutatott fejlesztés – boltív és rózsaablak rekonstrukció – csak az első lépése annak a középtávú tervnek, amely az apátság örökségét jelentő tárgyak (könyvek, kövek, levéltári anyagok) felkutatását és bemutatását jelentik – számolt be a tervekről Zátrok Attila, a Zirci Ciszterci Apátság megbízott műszaki vezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik