Belföld

Időutazás a Belvárosban

március 15 (március 15)
március 15 (március 15)

Lovashuszárok, József-napi vásár és forradalmi hangulatot idéző események március 15-én.

Egy hónapja mintegy száz diák kezdte meg a készülődést a Vörösmarty Színház stúdiószínpadán, hiszen március 15-én egy napra kinyit a Pilvax kávéház, a Landerer nyomda, a Nemzeti Múzeum és az Orvostudományi Egyetem, és a fiataloknak köszönhetően ismét megelevenedik a magyar történelem egy szép korszaka a Városház téren, Székesfehérváron.

A Nemzeti Ünnephez kapcsolódó megemlékezések március 13-án, csütörtökön a kegyeleti futás és gyaloglás próbával indulnak az István Király Általános Iskola előtt.

Március 14-én, pénteken a város több pontján szerveznek koszorúzásokat a fehérvári oktatási intézmények bevonásával. A városi rendezvényekről a mai sajtónyilvános próbán Pálóczy Renáta, a Polgármesteri Hivatal Közművelődési és Rendezvényszervező Iroda irodavezetője adott tájékoztatást. Elmondta, hogy március 15-én, szombaton reggel 09.00 órakor a Fehérvári Huszárok Egyesületének lovasbemutatójával indul a program a Petőfi tér melletti parkban, ahonnan a résztvevők a huszárokkal közösen vonulhatnak át a Belvárosba, ahol már zajlik majd a József-napi vásár.

Fejér Megye és Székesfehérvár Önkormányzatának közös ünnepi műsora 10.30-kor kezdődik a Városház téren, ahol ünnepi beszédet mond Törő Gábor, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke és Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere. Ezután ünnepi felvonulás indul a Fő utcán át a székesfehérvári 1848-as események központi helyszínére, a Fekete Sas Szállóhoz, ahol koszorúzásra kerül sor.

„Az idei év egyik különlegessége lesz, hogy a Nemzeti Emlékhely – Középkori Romkert egész nap ingyenesen látogatható, valamint belépődíj nélkül tekinthető meg a „2013 PLUSZ – visszatekintés a Szent István Emlékév eseményeire” című kiállítás a Szent István Múzeum – Új Magyar Képtárban. A Városházán is várjuk az érdeklődőket, ahol szombaton 12.00 és 17.00 óra között megtekinthetik a Szent Korona hiteles másolatát és az Aba-Novák seccot. Aba-Novák Vilmos születésének 120. évfordulójára emlékezve Aba-Novák emléktúra indul 14.00 órakor a Tourinform Iroda szervezésében.” – ismertette a további programokat Pálóczy Renáta.

Az 1848. március 15-i eseménysorozatot megelevenítő 10.30 órakor kezdődő előadás betölti majd az egész teret. A fehérvári diákok, a „forradalmi tömeg”, a Petőfit alakító Habóczky Máté vezetésével Kozáry Ferenc rendezésében idézik fel az egykori történéseket.

Mint azt a főszervező ART Kulturális Egyesület munkatársa Németh Mariann elmondta, a próbák egy hónapja kezdődtek meg a Vörösmarty Színházban. „ A város összes középiskoláját megkerestük, és közel 100 gyermek vesz részt a produkcióban. Egy különleges, interaktív programra várunk mindenkit március 15-én a Belvárosban. Reméljük, hogy az időjárás is kegyes lesz hozzánk.”

A diákok felkészítését és a rendezést idén is Kozáry Ferenc színművész, a Pathália Színkör vezetője vállalta. „A gyerekekkel fantasztikus együtt dolgozni! Lelkesek, érzékenyek. Vannak köztük olyanok, akik már részt vettek ebben az előző években is, de sok új ember is érkezett. Ettől lesz jó, és minden évben más egy kicsit ez a produkció!” – hangsúlyozta Kozáry Ferenc.

A József-napi vásár, ahol 30 kézműves és őstermelő árulja majd portékáját, 16.00 óráig tart a Városház téren. A gyermekek kézműves foglalkozások keretében készíthetnek kokárdát, vesszőparipát és gyékénykardot is. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a fehérváriak szívesen vesznek részt, és kapcsolódnak be az interaktív programokba. Már tavaly tervben volt, és a szervezők remélik, hogy idén már meg is valósíthatják a forradalmi cipósütést és a tiszteletbeli bakaavatást.

A kézműves hagyományok erősítése érdekében a gyermekek és bátor felnőttek is megismerhetik a cipókészítést egészen a liszt megőrlésétől a szitálásán át a sütésig. A másik új elem, hogy a fiatalok egy játékos kiképzésen vesznek részt, és ha sikeresen teljesítik a feladatokat, igazolást kapnak arról, hogy tiszteletbeli bakává válnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik