Belföld

Hatalmasat kaszálnak az új pártok

Lezárult a jelöltállítás, jönnek a kampánypénzek, lepedőt kap minden szavazó. Na most akkor ezt most hogy? Heti választási kisokos.

Lezárult a jelöltállítás. Ezek szerint eldőlt, kik indulnak az én váléasztókerületemben?

Igen. Persze a jogorvoslati folyamat még elhúzódhat, meg az is előfordulhat, hogy visszalépnek jelöltek, de lényegesen már nem változik a felhozatal.

 

Miért van sokkal több jelölt, mint bármikor korábban?

Két okból. Egyrészt, mert puhultak a jelöltállítási feltételek: nagyobb kerületekben kevesebb ajánlást kellett összegyűjteni, ráadásul úgy, hogy egy ember több jelöltnek is aláírhatott. Másrészt most először az állam támogatja a jelöltek és a pártok kampányát, nem csoda, hogy sokan felbátorodtak, és politikai karrierrel próbálkoznak.

 

Oké, hogy az állam támogatja a kampányt, de gondolom, szigorúan ellenőrzik, hogy a pénzt tényleg arra költsék el, amire való.

Sajnos nem elég szigorú a törvény, így aztán fennáll a veszélye annak, hogy több milliárd forint közpénz a semmibe folyik el.

 

Miért?

A törvény örvendetesen szigorú az egyéni jelölteknek járó egymillió forintos támogatással, ugyanakkor indokolatlanul elnéző a pártlistáknak járó 149,25-597 millió forintos támogatással. A részletek:

  • Míg az egyéni képviselőjelölteknek kincstári kártyán utalják át az állami kampánytámogatást, az országos listát állító pártok készpénzben kapják az apanázst.
  • Míg a törvény az egyéni képviselőjelöltek kampányköltéseinek elszámolását részletesen szabályozza, a pártokat nem kötelezi kampányköltéseik tételes bevallására.
  • Míg az egyéni képviselőjelölteknek akkor is vissza kell fizetniük az állami kampánytámogatást, ha a voksok két százalékát sem szerzik meg, addig a pártok támogatása akkor sem vész el, ha egyetlen szavazat sem érkezik a listájukra.

E három megkülönböztetésre nem hallottunk érdemi magyarázatot, de az eredmény magáért beszél: 31 pártnak lett országos listája, zömüknek a létezéséről sem hallottunk pár hónappal ezelőtt.

 

De az jó, hogy nagyobb a választék, nem? Korábban mindig azt hallottam, hogy lehetetlen elindulni a választásokon.

Igen, az, hogy könnyebb elindulni, önmagában nem volna baj, sőt. Még az is rendben lenne, hogy az állam támogatja a kampánytevékenységet. A gond azzal van, hogy a kampányszabályok könnyen kijátszhatók, ezért előfordulhat, hogy közpénzmilliárdok tűnnek el nyomtalanul.

 

Van olyan párt, amelyik csak néhány megyében tudott elindulni, és ezért lehet, hogy én pont nem tudok majd szavazni rá?

Nem, ilyen már nincs: ha egy pártnak van listája, az ország minden szegletében lehet rá szavazni. A korábbi választásokon még területi listák közül válogathattunk, akkor még előfordulhatott, hogy az egyik megyében elindult egy párt, de a szomszédosban nem.

 

De az egyéni kerületi jelöltek felhozatala csak változik?

Így van. Az egyik kerületben lehet, hogy csak 8-10 jelölt lesz, míg a szomszédosban akár 30-40 is.

 

Ezek szerint lepedő nagyságú lesz a szavazólap?

Ne ess túlzásba. Valóban nehezebb lesz kiigazodni a szavazólapokon, de azért nem lehetetlen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik