Belföld

Újraélesztőt vett utasainak a GYSEV

A defibrillátorokat nagyobb állomásokon helyezték ki. Győrfi Pál azt is bemutatta, hogyan kell használni őket életveszély esetén.

A vasúttársaság kétmillió forintot költött az öt automatára. A defibrillátorok magyar nyelvű hangüzenetekkel adnak iránymutatást az elsősegély-nyújtáshoz. Szükség esetén az eszközöket bárki használhatja.

Magyarországon vezető halálok a hirtelen szívhalál, melynek hátterében a kamrafibrilláció, a szívizomzat kaotikus elektromos tevékenysége áll. Keringésmegállás a legtöbb esetben a szívbetegeknél fordul elő, ugyanakkor a szívhalál bárkinél bekövetkezhet.

Az eszközök közül négyet nagyobb forgalmú vasútállomásokon: Csornán, Körmenden, Sopronban és Szombathelyen, az ötödik készüléket a GYSEV Zrt. soproni vezérigazgatósági épületében helyezték ki.


„Az automata defibrillátorokkal, szívmegállás esetén, a helyszínen lévő, laikus utasok is hatékonyan tudjanak segíteni. A készülék teljesen biztonságos, csak akkor adja le az áramütést, ha valóban szükséges.  Magyar nyelvű hangutasításokkal segíti a használóját és lépésről-lépésre irányítja az életmentés folyamán.” – mondta el a bemutatón Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője, aki az átadáson bemutatta a készülék használatát.

A készülékeket riasztó védi a lopástól, ugyanakkor hang- és fényjelzéssel segíti az érkező mentőket abban, hogy egyszerűen és gyorsan megtalálják a pontos helyszínt, ahol a berendezést használni kellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik