Belföld

Elkészült a Malom úti csomópont Ménfőcsanakon

A Győri út – Hegyalja út – Malom út kereszteződése a Ménfőcsanaki városrész egyik legforgalmasabb csomópontja. A fejlesztés révén dinamikusabbá és biztonságosabbá vált a közlekedés.

A csomópont átalakítására azért volt szükség, mert a városrész feltáró útja, egykoron a 83-as főútként működő Győri út felfűzi a városrész sok utcáját, a Hegyalja út a Győrújbarát – Nyúl községek megnövekedett forgalmát bonyolítja le.

A kereszteződéshez ezért a fő- és mellékirányokból is erős forgalom érkezik, ráadásul az elmúlt években több baleset is történt azért, mert a mellékirányból érkezők nem adtak elsőbbséget a főirányú forgalomnak, vagy a kijelölt gyalogos átkelőhelyen gyalogost sodortak el.

Borkai Zsolt polgármester a 62 millió forint értékű beruházással kapcsolatban elmondta, az itt élők számára nagyon fontos beruházás készült el, és már most nagyon sok pozitív visszajelzés érkezett, hiszen a csomópont átalakítása révén biztonságosabbá és dinamikusabbá vált az autós és a gyalogos átkelés is. Hozzátette, az önkormányzat folyamatosan áldoz azokra a közlekedésfejlesztési beruházásokra, amelyek az ott élők mindennapjait könnyítik meg.

Kara Ákos országgyűlési képviselő hozzáfűzte, az önkormányzat fejlesztése jól illeszkedik ahhoz a korábbi, Európai Uniós, állami és önkormányzati beruházáshoz, amelynek révén a Hegyalja utca újult meg. Kiemelte, ezek az útfejlesztések nem csak az itt élőket, de a környező településekre hazatérő átutazókat is kedvezően érintik.

Takács Tímea a városrész önkormányzati képviselője hangsúlyozta, a csomópont átalakításának fontosságát már 2010-ben megfogalmazta, és most, a gondos előkészítés után a legjobb megoldás születethetett meg. Hozzáfűzte, a fejlesztéssel a városrész komoly problémája oldódott meg, és a mindennapok közlekedése vált biztonságosabbá.

Szabó Jenő a településrész másik képviselője hozzáfűzte, képviselőtársával közösen keresik azokat a lehetőségeket, amelyek az itt élők életkörülményeit teszik jobbá. Ez a beruházás is egy ilyen állomás, amelyet reményei szerint még számos hasonló követ.

Prédl Antal a városi Útkezelő Szervezet vezetője kifejtette, a kereszteződés átalakításának kapcsán több lehetőséget mérlegeltek, végül – az adottságok miatt – a jelzőlámpás csomópont kiépítése mellett döntöttek. Ezt megelőzően Európai Uniós támogatással újult meg a Hegyalja út burkolata.

A felújítás itt már úgy történt meg, hogy figyelembe vették a későbbre ütemezett új jelzőlámpás csomópont íveit. Az Arvia Építő Kft. és a Vill-Korr Hungária Kft. kivitelezésében készült jelzőlámpás kialakítás során megtörténtek a csomóponti ívkorrekciók, a Győri úti ágon lévő gyalogos átkelőhelyen a gyalogosok biztonsága érdekében középszigetet építtettek és korszerűsíttették a csomóponti közvilágítást is.

A jelzőlámpás irányítást úgy tervezték meg, hogy a programja rövid periódusú, azaz rövidebb zöldidőkkel, de gyors egymásután biztosítja a szabad jelzést a következő ágnak. A zöldidőket a rendszer a forgalom nagyságához mérten képes nyújtani az úgynevezett video-detektorként működő kamerák segítségével – ezáltal a program jobban igazodik az aktuális forgalomhoz – olvasható a város honlapján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik