Belföld

Orbán kivezetné az országot az EU-ból

A Liberálisok vezetője úgy véli: Magyarországon az elitnek néhány alapkérdésben, így például az európai és a nemzetpolitikában, az oktatási rendszer átalakításában meg kellene állapodnia. Ma ugyanis hitek csapnak össze, a politikai diskurzus leegyszerűsödik arra, hogy az egyik oldal rabláncon szeretné elvitetni a másikat, pedig a társadalom tudatos megosztása óriási bűn.

Fodor szerint vissza kell adni a hitet az embereknek, hogy lehet kulturáltan is politizálni. Úgy látja, a mostani választás azért is különösen fontos lesz, mert a „kormány nem rejti véka alá, hogy ezután is a társadalmi rendszer teljes megváltoztatását tervezi. A szavazás a Nemzeti Együttműködés Rendszer véleményezése, noha a fogalom nonszensz, a társadalom még soha nem volt ennyire megosztott, elkeseredett, illúzióit vesztett, mint a jelenlegi kormány idején.

Az egykori Fidesz-alapító szerint a keleti nyitásról is szavazunk. “Látjuk, mi történik Ukrajnában, abban az országban, amely az orosz gazdaság és politika szorításában él. Nekünk, ellenzékieknek a Nyugat- és Európa-párti ukránokkal, a szabadságért harcolókkal kell szolidaritást vállalnunk.” Ő Orbánnal ellentétben az erősebb uniós integráció, a föderáció pártján áll. „A szavazók arról is döntenek, ők melyik utat akarják. A Fidesz-kormány által elindított változások kivezethetnek minket az Európai Unióból.” Fodor legalábbis úgy érzi, benne van a levegőben, hogy kilépünk a szövetségből: iszonyú erős az unióellenes retorika. Ma már csak a pénz tartja a Fideszt a közösségben.

Néhány hete a politikus a Népszabadságnak azt mondta: kifejezetten szoros versenyre számít a két oldal között. Szerinte pártja azoknak a szavazatát szerezheti meg az ellenzéknek, akik szabadságszeretők, az ember- és egyénközpontú liberális gondolkodás hívei. „Ez egy masszív és jelentős választói réteg.” A Liberálisok vezetője hasznosnak tartaná ellenzéki árnyékkormány létrehozását a választásokig. Nem kellene minden kormányzati pozíciót előre kiosztani, „de érdemes lenne hétről hétre megnevezni olyan jelentős szereplőket, akikre bizonyos területeken számít a leendő kormányfő. Ez erősítené a hitelességet és a kormányzóképességet”.

Orbán és Fodor 1988-ban

Orbán: „Az a politikai rendszer, amely nem hajlandó tárgyalni, csak önmagának tehet szemrehányást, amikor rálőnek”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik