Belföld

Ketrecbe zárják a kukákat Kazincbarcikán

Kazincbarcikán a szocialista többségű közgyűlés elfogadta a szintén szocialista polgármester, Szitka Péter javaslatát, melynek hála Kazincbarcikán a szegények nem kukázhatnak többé. Szitka trükkös megoldást választott: nem magát a kukázást tiltotta be, hanem lehetőséget és pénzt ad a lakóknak arra, hogy lezárják a konténereket. Az akció 30 millió forintba kerülhet, egyesek mutyit sejtenek az ügylet mögött, mások olcsónak épp nem mondható kampányfogásnak tartják.

Kazincbarcikán vannak olyan csoportok – a számuk ismeretlen – akik szerint egyre több a probléma a kukázókkal: szemetelnek, és ez nem szép látvány, plusz egészségtelen is. Vagy, ahogy a szocialista polgármester mondja: “Kazincbarcikán, mint minden hasonló városban a kukázás nagy probléma. Nem csak szociális megközelítésben, hanem egészségügyi és vizuális oldalról is”. Ráadásul, hozza fel további érvként, a legtöbb kukázó nem is helyi. Tehát, más kukázókat is nekik kell eltartani.

“Kukabúvárok” – mondja az önkormányzati képviselő

Mindez szerinte felháborodást váltott ki a helyiek egy részéből. Hogy pontosan hány emberről van szó, arról nincsenek adatok, és a polgármester sem tudott konkrét számot mondani. Szitka csupán  annyit mondott, hogy  “több közösség” is megkereste ezzel a problémával, és ha őt több közösség megkeresi, továbbá a gond megoldható, akkor ő bizony elkezd megoldást keresni. És ezúttal talált is.

Javaslatának lényege az volt, hogy aki akar, pályázhat közpénzre, összesen 30 millió forintra, amiből megépíttetheti ezt a kukalezáró építményt:

Így, ha jön a guberáló – vagy, ahogy az egyik önkormányzati képviselő fogalmazott, a “kukabúvár” – az ételért, nem tud majd bemenni, és ezzel meg is szűnik a városban a kukázás és a szemetelés.

Már lehet pályázni

A polgármester előterjesztését a szocialista többség elfogadta, és bár a javaslat átment, több kérdést továbbra is felvet. Például, hogy miért nem a közterület-fenntartók szüntetik meg a kukák körül kialakult állapotokat. Szitka Péter lapunknak azt mondta, azért, mert ők kevesen vannak. Az viszont már nem derül ki, hogy a “programra” fordított 30 millió forintot miért nem inkább az új munkatársak felvételére költik. Ha egy munkatársnál bruttó 150 ezer forintos fizetéssel számolunk, akkor az annyit jelent, hogy a 30 millió forintból egy hónapra 200 új közterület-fenntartót tudnának felvenni a jelenlegi 5-6 mellé.

Nem tisztázott az sem, hogy hány ember akarta valójában ezt a “lehetőséget”, ahogy kérdés az is, hogy Szitka Péter mire alapozza azt, hogy a kukázók többsége nem helyi. Mint megtudtuk, a polgármesternek minderről semmilyen hivatalos adata nincs: nem tudta megmondani, még hozzávetőlegesen sem, hogy hány ember támogatja az elképzelést, csupán annyit közölt, hogy “többen mondták neki”. Ahogy az is csak egy tipp, hogy a kukázók 95 százaléka nem helyi, hiszen nem kezelik a guberálók lakcímadatait (Hogy egyébként az, hogy valaki helyi kukázó-e, miért ilyen fontos, az ugyancsak nem derült ki).

Az Alkotmánybíróság egyszer már megvédte a guberálókat

Kérdés továbbá az is, hogy alkotmányossági szempontból mennyire állja meg a helyét ez a “pályázat”. Az Alkotmánybíróság ugyanis egyszer már kimondta, hogy nem lehet a guberálást büntetni. “A guberálás többnyire az életben maradáshoz szükséges javak megszerzésére irányul, mások jogait és a közrendet nem sérti” – foglaltak állást.

Szitka Péter erre azt mondja, hogy ha a kukázást tiltotta volna be, akkor jogos lenne a kérdés, de ő nem tiltotta be a kukázást, csak lehetőséget adott a lakóközösségnek, hogy lezárja a kukáit.

A helyiek közül egyébként néhányan már amiatt aggódnak, hogy elmutyizzák az összeget: baráti vállalkozóval építtetik majd a kukalezárókat. Mások azt mondják, kampányfogás az egész, így próbálja megnyerni a polgármester a választók egy, a témában meglehetősen radikálisan gondolkodók egy csoportját.

Megkérdeztük az MSZP-t, hogy mit szólnak ehhez, és mint kiderült, a párt nem ellenzi a lépést. Az MSZP sajtófőnöke, Ferencz Gábor közölte:

“Nincs szó arról, hogy a kazincbarcikai polgármester “lezáratná a kukákat a szegények elől”. A városban komoly problémát okoznak a társasházak közös szeméttárolói, amelyek – házmesterek híján – folyamatosan az utcán állnak. A körülöttük felgyűlő szemét, a patkányok megjelenése higiéniai gondokat is okozott, a polgármester ezért kezdeményezte, hogy e kukákat két szemétszállítás között zárt helységben tartsák – ahogyan ez másutt is szokásos. A kukák elzárása nem kötelező, ezt egy magas önkormanyzati támogatást jelentő pályázattal szeretnék ösztönözni. A polgármesteri javaslatot egyébként a helyi Fidesz-frakció is támogatta.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik