Belföld

Hivatalos: harmincegy országos pártlistát jelentettek be

Minden korábbinál több, összesen 44 országos lista lehet a választáson.

Ez azt jelenti, hogy a pártlistás szavazólapon várhatóan 31 párt, illetve pártszövetség neve szerepel majd.   Ez egyben azt is jelenti, hogy a Nemzeti Választási Bizottság tagjainak száma – az Országgyűlés által választott hét taggal együtt – 51 lehet.

Elképzelhető azonban, hogy a pártlisták száma kevesebb lesz, ez abban az esetben fordulhat elő, ha az ajánlásellenőrzések során kiderül, hogy valamelyik szervezetnek nincs meg a listaállításhoz szükséges 27 egyéni jelöltje a fővárosban és kilenc megyében.

Harmincegy országos pártlistát jelentettek be a keddi határidőig a Nemzeti Választási Irodánál, emellett mind a tizenhárom nemzetiség állított listát az országgyűlési választásra, azaz minden korábbinál több, összesen 44 országos lista lehet a választáson.

Április 6-án a választópolgárok két szavazólapon szavazhatnak: az egyiken az országgyűlési egyéni választókerület egyik jelöltjére, a másikon az országos pártlisták valamelyikére voksolhatnak. Ez utóbbi listák bejelentésének határideje járt le kedd délután.

Országos listát azok a pártok állíthattak, amelyek a fővárosban és kilenc megyében legalább 27 egyéni választókerületben jelöltet tudtak állítani. Az országos listákat a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) veszi nyilvántartásba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik