Belföld

Gyurcsányt vádolja a kormánymegbízott egy álláskereső miatt

Jogszerűen járt el a berettyóújfalui munkaügyi kirendeltség annak az álláskeresőnek az ügyében, aki egy Gyurcsány Ferenc Youtube-csatornájára múlt héten felkerült videón arról beszélt, hogy megvonták tőle a foglalkoztatást helyettesítő támogatást, és bocsánatkérő levelet kértek tőle, hogy visszakapja - közölte a hajdú-bihari kormánymegbízott kedden sajtótájékoztatón, Debrecenben.

Az ügyben azonnali vizsgálatot rendelt el Rácz Róbert, hajdú-bihari kormánymegbízott, és a rendelkezésükre álló összes dokumentumból, illetve az ügyintézők írásos nyilatkozataiból kiderült: semmi nem igaz az asszony állításaiból.

A kormánymegbízott a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal berettyóújfalui járási munkaügyi kirendeltségét érintő politikai rágalmazás minden pontját visszautasította, és kijelentette: “Gyurcsány Ferenc nyilvánvalóan hazugságba kergetett egy nehéz sorsú berettyóújfalui álláskeresőt.”

Rácz Róbert tájékoztatása szerint a vizsgálat feltárta, hogy az érintett nő december 11-én nem tett eleget megjelenési kötelezettségének a munkaügyi kirendeltségen, amit három havonként minden regisztrált álláskeresőnek meg kell tennie.

Az asszony egyébként 2006 óta regisztrált álláskereső, így pontosan tudta, mi a feltétele a foglalkoztatást helyettesítő támogatás folyósításának – tette hozzá a hajdú-bihari kormányhivatal vezetője, megjegyezve, hogy mivel nem tett eleget ennek a kötelezettségének, február 14-én törölték a regisztrált álláskeresők közül.

Az erről szóló határozatot február 20-án kézhez kapta az asszony, aki rögtön bement a munkaügyi kirendeltségre, s elmondta: más ügyben december 4-én járt náluk, és azt gondolta, hogy ezzel mint regisztrált álláskereső is eleget tett a kötelezettségének.

Az ügyintéző felhívta a figyelmét, hogy ez nem így van, de ha ezt leírja, vagyis indokolja távolmaradását, visszavonják a törlő határozatot – ismertette a folyamatot Rácz Róbert, hozzátéve: az asszony ezt helyben megette, a hivatal azonnal visszaállította a regisztrált álláskereső státusát, amiről a határozatot az asszony február 26-án, vagyis egy nappal a Gyurcsány-féle Youtube-csatornán közzétett videó megjelenése előtt megkapta.

A levélben – ellentétben a Youtube-on elhangzottakkal – szó sem volt bocsánatkérésről, vagy gazdatüntetésen való részvételről – közölte a kormánymegbízott.

Pálfi Anikó, a hajdú-bihari kormányhivatal berettyóújfalui járási hivatalának vezetője azt mondta, hogy az ügyfelet semmilyen anyagi kár nem érte, a hivatali levelezés időszakában is végig hozzájutott a foglalkoztatást helyettesítő támogatáshoz.

Rácz Róbert a sajtótájékoztató végén arra kérte a “Gyurcsány-koalíció” politikusait, hogy a kampányban mellőzzék az állami hivatalnokok rágalmazását, fenyegetését.

 

A múlt héten publikált videó után a Demokratikus Koalíció azt közölte a civishir.hu cikke szerint, hogy hivatali visszaélés miatt feljelentést tesznek a Berettyóújfalui Járási Hivatal munkaügyi kirendeltségének egyik vezetője ellen. A videóban egy berettyóújfalui kétgyermekes anya arról beszél, hogy megvonták tőle a foglalkoztatást helyettesítő támogatást. A 2006 óta munkanélküli nő elmondása szerint a hivatal ezt először arra hivatkozva tette, hogy elutasított egy takarítói állást, majd később azt mondták neki: gondolkozzon el, hol volt, mert rosszkor, rossz helyen volt. A nő a DK elnökével folytatott beszélgetésében azt valószínűsíti, hogy az egész amiatt van, mert elment azon berettyóújfalui gazdák tüntetésére, akik nem nyertek földet. Beszámolója szerint a munkaügyi kirendeltség bocsánatkérő levelet kért tőle, amit ő megírt, s azt a választ kapta, hogy majd eljuttatják oda, ahová kell.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik