Belföld

Elöntötte a víz a Vöröskereszt székházát

Jajgató nénit, megijedt, óriásmacis kislányt mentettek a Vöröskereszt munkatársai az elárasztott első emeleti lakásokból. Például tablettel.

Tabletekkel és a mentést segítő szoftverrel szerelik fel a magyar Vöröskeresztet. Így, mint mondták, sokkal gyorsabban reagálnak majd a katasztrófahelyzetekre, képesek lesznek pontosan követni, ki, hol, mit csinál és kire hol van szükség, plusz végre elfelejthetik az átázott, sáros papírokat, amik eddig kellettek a munkához. Az új tabletek vízállóak és a legnagyobb káoszban is könnyedén kezelhető rajtuk a katasztrófahelyzetre optimalizált alkalmazás.

A Vöröskereszt, hogy megmutassa, miről van szó, egyszerűen elárasztotta saját székházát, hogy a lakásokban rekedt, jajveszékelő önkénteseket “kimentve” demonstrálják, milyen flottul működik az új rendszer. A műsor persze nem a tabletektől volt látványos, hanem magától a mentéstől, amit az átélt alakítások ellenére is egy kicsit viccessé tett az udvarban feszülő hatalmas Telenor-logó. Szponzorált katasztrófahelyzet. A “lakókat” egy fogadótáborban szállásolták el és ápolták, amennyire lehetett, fönt pedig az irányítóteremmé alakított rendezvényszobában koordináltak az önkéntesek.

A Vöröskereszt mérföldkőként emlegeti az eszközöket; a vízhatlan tabletek és a Synaptel fejlesztőcég Munkaerő irányítási alkalmazás rögzít, rendszerez és időbélyeggel továbbít mindent, amihez eddig telefonálgatás és papírmunka kellett. A mobilszolgáltató egyébként nem csak táblagépeket ad, hanem, ha kell, mobilnetet is csihol a Vöröskeresztnek, hiszen néha a közeli mobilállomások is áldozatul esnek egy-egy katasztrófának, az egyszerre telefonáló érintettek pedig enélkül is képesek leterhelni a hálózatot.

Most pedig közszolgálati jelleggel közöljük a Vöröskereszt telefonhasználati útmutatóját vészhelyzetre, illetve a menekülőcsomag javasolt tartalmát. Ha nincs ilyenje, ideje összepakolni.

Telefonhasználat vészhelyzetben:

-Katasztrófahelyzetben a telefont csak a legszükségesebbekre használjuk.
-Kapcsoljuk ki az összes, nem alapvető fontosságú funkciót, így például a GPS-t, a Wi-Fi-t és a  Bluetooth-t.
-Csökkentsük a kijelző fényerejét, így is meghosszabbítva a telefon készenléti idejét. 
-A 3 legfontosabb telefonszámot jegyezzük fel biztonságos helyre, hogy a telefon lemerülése után is kapcsolatba léphessünk a kiválasztott személyekkel. 
-A gyerekeknek tanítsunk meg a legfontosabb telefonszámot. 
-Ha gyenge a térerő, hívás helyett küldjünk SMS-t.
-Előre látható kitelepítéskor feltöltött telefonnal hagyjuk el a lakást.
-Lehetőség szerint legyen nálunk pótakkumulátor és telefontöltő.

Menekülőcsomag tartalma:

-Személyes iratok másolatai
-Pótkulcs lakáshoz, járműhöz 
-Fontos információk és telefonszámok 
-Személyes gyógyszerek, és azok leírásai 
-Tartalék szemüveg 
-Ceruza, papír, zsebkés, síp 
-Váltóruházat 
-Takaró vagy hálózsák 
-3 napra elegendő tartós élelmiszer
-Evőeszközkészlet
-Ivóvíz
-Elemlámpa, tartalék elemmel
-Elemes FM rádiókészülék
-Könyv, kártyacsomag, játék
-Személyes elsősegélykészlet
-Higiéniai csomag (törölköző, szappan, fogkefe, fogkrém, fésű, borotva)
-Készpénz
-Egyéb személyre szabott eszközök, tárgyak

Ajánlott videó

Olvasói sztorik