Belföld

Bérpótlék a szociális szférában

ovoda(3)(960x640).jpg (óvoda)
ovoda(3)(960x640).jpg (óvoda)

Bérpótlékot kapnak a szociális, valamint a gyermekvédelmi és gyermekjóléti területen dolgozók. A bérek 5-11 százalékkal emelkednek a szakmában töltött évek számától függően.

A pótléknövelés csaknem 400 munkavállalót érint csak Székesfehérváron – hangzott el a Vargha Tamás államtitkár, országgyűlési képviselő és Brájer Éva alpolgármester részvételével rendezett sajtótájékoztatón, ahol szó esett a szociális életpályamodell bevezetéséről is. A sajtótájékoztató helyszínéül szimbolikusan a Ybl-lakótelepen lévő Százszorszép Bölcsődét választották, hiszen az itt dolgozókat is érinti a szociális béremelésről szóló kormányzati döntés.

Havi 6-17 ezer forinttal több

Vargha Tamás államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője fontos lépésnek nevezte a szociális, a gyermekvédelmi és gyermekjóléti területen dolgozók béremelését, melynek mértéke 5-11 százalék között mozog, és havi bruttó 6-17 ezer forintos többletet jelent a munkában eltöltött évektől, valamint a képesítéstől függően. Az emelés a márciusban esedékes fizetéssel érkezik, ám januárig visszamenőleg megkapják az érintettek.

A döntés Magyarországon mintegy 90 ezer embert érint, a többlet biztosítására 9,2 milliárd forintot különített el a kormány.

Szociális életpályamodell

A kormány a szakszervezetekkel és az érintett intézmények képviselőivel együtt még ebben az évben elkezdi kidolgozni a hosszú távon kiszámítható és előre látható szociális életpályamodellt. Ez közel 73 ezer szakember és 20 ezer technikai dolgozó bérének emelését, rendezését jelenti – tette hozzá Vargha Tamás. Mint mondta: „A munka folytatódik, nem állunk meg a most megkezdett úton.”

„Örülök annak, hogy az oktatásban bevezetett életpályamodellt hasonló intézkedések követik a szociális területen is” – tette hozzá Brájer Éva alpolgármester, aki elmondta: a bérpótlék Székesfehérváron érinti a bölcsődék gondozóit és a technikai dolgozókat, továbbá az Egyesített Szociális Intézmény, a Kríziskezelő Központ és a Frim Jakab Képességfejlesztő Szakosított Otthon munkatársait. Ez a városban közel  400 státuszt,  havonta több mint 5 millió forint, éves szinten pedig több mint 60 millió forint kifizetését jelenti.

Ezen kívül a kistérségben körülbelül 90 munkavállaló részesül évi összesen közel 12 milliós béremelésben. A többletet az állam finanszírozza, önkormányzati önerőt nem szükséges hozzátenni. Az alpolgármester úgy látja: a érintetett terület – ahol idős, beteg emberek ápolását és a legkisebb gyermekek gondozását végzik – méltán és  megérdemelten részesül béremelésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik