Belföld

„A Fidesznél csak a Fidesz a jobb”

Az interjúból egyebek mellett kiderül, hogy Lázár János szerint sem érdekli az embereket a pártpolitika. „A határ menti települések súlyos szociális problémákkal küzdenek. A munkahely hiánya, a megélhetés nehézsége, a magas rezsi foglalkoztatja az ott élőket.” További rezsicsökkentések kellenek ahhoz, hogy a lakosság életszínvonala hosszú távon javuljon – tette hozzá.

Fotó: Kummer János

Az államtitkár azt jósolta: a szolgáltatók fekete hónap elé néznek. Ő támogatná, hogy legalább 50 százalékkal csökkenjen a távfűtés alapdíja. Lázár az interjúban arról is beszélt, hogy azért nem kell népszavazás Paksról, mert 10 éve erről beszél a magyar társadalom, és a paksi olcsó áram meggyőzte a kétkedőket, az oroszokkal pedig igenis jó érdekházasságot kötöttünk.

Lázár szerint 2010-ben egy második rendszerváltás történt. Tiszta lelkiismerettel állnak a választók elé. Kész vannak az új struktúrák, de nem teljesen elégedett: sok területen – például egészségügy, oktatás – félmunkát végeztek. Hiába van Klebelsberg-központ, amíg a magyar oktatás nemzetközi összehasonlításban romló eredményeket mutat, nem nyugodt.

A minőségjavításra kell az újabb négy év. Abban érdekeltek, hogy sikeressé tegyék az országot. „A Fidesznél csak a Fidesz a jobb” – mondta az államtitkár, aki egy kérdésre válaszolva elismerte, ha nem javul a minőség, akkor egy erős politikai közösségnek át kell gondolnia a struktúrát is, „nem szabad félnie az önkritikától”.

Ez lenne a plusz négy év alapja?

Úgy tűnik, a kormány a nemzetközi gazdasági folyamatok és a világgazdasági teljesítmény tükrében nem tudta beindítani a gazdaságot, csak rácsücsült egy apróbb felívelési hullámra. 2001-ben még Magyarország volt a második legközelebbi ország a német egy főre jutó GDP vásárlóerejéhez a Magyarország-Lengyelország-Csehország-Szlovákia négyesből, ma az utolsók vagyunk. Az egykor IMF-hitelre szoruló országok közül a többiek dinamikusabban fejlődnek, mint mi. Lázár még 4 évet akar „minőségjavításra”, de a struktúraváltástól sem idegenkedik (de ez vajon mit jelent? Alkotmányos monarchiát?).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik