Belföld

Támogatják a fiatalok lakhatását Szegeden is

Szegeden szociális alapon garzonlakásra és ösztöndíjakra pályázhatnak. Több városban kitétel a harmincöt év alatti életkor.

Hódmezővásárhelyen már 10 éve lehet pályázni ingyen telekre, Mórahalmon szociális és piaci alapon bérelhető bérlakás várja a fiatalokat, Szegeden pedig szintén pályázati úton támogatják az ifjúság lakhatását.

Szegeden öt helyen – a Kereszttöltés utcában 12, a Cserzy Mihály utcában 10, az Arany János utcában pedig 3 lakás – rendelkezik az önkormányzat fiatalok számára bérbe adható lakásokkal. Ezeken felül van még a Tápai utcában 30, 11 az egyetemistáknak, míg a Székely soron 79 lakás.

Solymos László alpolgármester arról tájékoztatta a Szegedma.hu-t, hogy a 35 év alattiak lakhatását önkormányzati rendeletben foglaltak szerint segítik, például szociális alapon kérelmezhetik elhelyezésüket akár gyermeket nevelő családok is. A jelentkezőknek legalább egy éve a napfény városában lakóhellyel vagy minimum három éve tartózkodási hellyel kell rendelkezniük. Előtakarékosság megfizetését is kell vállalniuk, továbbá munkaviszonnyal kell rendelkezniük. Ez a típusú elhelyezés négy év időtartamara szól, és három alkalommal meghosszabbítható.

Ifjúsági garzonokra is lehet pályázni, a 35 év alattiaknak lakáscélú előtakarékosság megfizetését kell vállalniuk és bejelentett munkahellyel kell rendelkezniük. A bérleti jogviszony öt évre szól, és nem hosszabbítható meg.

Otthontámogatás

A fiatalok otthonteremtési támogatása címén márciustól a lakásépítési (-vásárlási) kedvezmény – közhasznú nevén a szocpol támogatás – felét kaphatják azok a legalább egy gyermeket nevelő 35 év alatti fiatal házasok, élettársak vagy egyedülállók, akik használt lakást vásároltak, ha 2009. július 1-jét megelőzően megkötött kölcsönszerződésük van, és azóta további gyermekük született vagy gyermeket fogadtak örökbe.

Pénteken lépett hatályba a jogszabály-módosítás, amely a félszocpol e támogatotti körben történő igénylésének feltételeit pontosította. Ez nem jelenti új félszocpol bevezetését, hanem a 2001-es rendelet alapján félszocpolt felvett családok újabb gyerekeire vonatkozó technikai módosítás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik